Antena 3 CNN Actualitate Locale Orașul din România unde se deschide un terminal nou de aeroport, ultramodern, luna aceasta. Când va fi inaugurat "Terminalul Schengen"

Orașul din România unde se deschide un terminal nou de aeroport, ultramodern, luna aceasta. Când va fi inaugurat "Terminalul Schengen"

Cel mai nou terminal de aeroport construit la standarde Schengen, într-un oraș România, va fi gata să-și întâmpine călătorii luna aceasta, în contextul în care, după o lungă așteptare, țara noastră va intra în Spațiul Schengen, cu frontierele aeriene și maritime.

Orașul din România unde se deschide un terminal nou de aeroport, ultramodern, luna aceasta. Când va fi inaugurat "Terminalul Schengen"
Sursa foto: Facebook/ Concrete & Design Solutions
de Mia Lungu    |    14 Mar 2024   •   10:00

Pe noul terminal vor exista șase aparate cu raze X pentru controlul de securitate al pasagerilor, care vor putea procesa 800 de pasageri pe oră.  

"Bineînțeles, controlul de securitate nu va dispărea. Este necesar ca securitatea pasagerilor în timpul zborurilor să fie asigurată. Vom avea șase fluxuri de control al pasagerilor cu aparate cu raze x.

De asemenea, vom avea porți de detectoare de metale și în premieră body scanere. Persoana trebuie să stea timp de două secunde, iar astfel ofițerii de la SRI obțin o imagine unde orice obiect străin va fi evidențiat. Vom putea identifica și obiecte nemetalice", a declarat directorul IT și de comunicații al aeroportului.

Astfel, pe Aeroportul Timișoara sunt pregătiri intense pentru un dublu eveniment istoric. Este vorba de inaugurarea noului terminal de plecări, construit cu 38 de milioane de euro, și de primul zbor după aderarea României la Schengen aerian.

În GALERIA FOTO de mai jos puteţi vedea imagini cu noul terminal de Plecări de pe Aeroportul Timișoara.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Aeroportul Internațional "Traian Vuia" Timișoara (AIT), având în administrare o suprafață de 300 de ha, este unul dintre cele mai mari aeroporturi din România, deservind o arie imediată de acoperire cu peste 2 milioane de locuitori.

Reguli pentru zborurile din România către țări din Spațiul Schengen: "Nu plecăm fără buletin de acasă"

"În Terminalul Schengen, terminalul de Plecări Externe, care va fi inaugurat la 29 martie, pasagerii vor putea călători în țările din spațiul Schengen exact ca și cum s-ar duce acum la București. Călătoria într-o țară Schengen e exact ca și cum am călători în țara noastră.

De reținut însă că omul nu este anonim într-un avion. La îmbarcare, vor fi controlate buletinele pentru a confirma identitatea pasagerului care deține boarding-pass-ul. Cel care călătorește este și cel care deține biletul. Așadar, nu, nu plecăm fără buletin de acasă", a declarat Andrei Obreja, director IT și comunicații al Aeroportului Timișoara, potrivit adevarul.ro.

În urma reorganizării de pe Aeroportul Timișoara, vechiul Terminal B se va transforma în terminalul non-Schengen, unde au fost instalate noi sisteme de securitate. Pasagerii pot trece de verificare prin porți de control automate ale pașapoartelor biometrice.

"Dacă pe Terminalul Schengen pasagerii nu vor mai fi supuși controlului documentelor la trecerea frontierei de stat, în Terminalul non-Schengen este necesară implementarea unor măsuri care să satisfacă Standardul Schengen, dar și instrucțiunile Frontex.

Aeroportul Timișoara a achiziționat șase porți automate de control al documentelor. Aceste porți analizează datele stocate în cipul pașapoartelor biometrice și compară aceste date cu biometria pasagerului care este prelevată prin intermediul cititorilor de amprente și a camerelor de luat vederi din dotata porților. În cazul în care sunt suspiciuni, aceste informații ajung la ofițerii poliției de frontieră", a spus Andrei Obreja.

Inaugurarea noului Terminal Schengen de pe Aeroportul Timișoara va avea loc pe 28 martie.

Primul zbor de pe Aeroportul din Timișoara în zona Schengen va avea loc în 31 martie, de la ora 6.15, cu destinația Munchen, al companiei Lufthansa. 

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close