Antena 3 CNN Actualitate Locale Comuna din România unde gunoiul se ridică doar pe bază de cod QR

Comuna din România unde gunoiul se ridică doar pe bază de cod QR

Într-o comună din România colectarea deşeurilor se realizează doar pe baza de cod QR.

Comuna din România unde gunoiul se ridică doar pe bază de cod QR
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Feb 2024   •   08:22

În comuna Miroslava, judeţul Iaşi, colectarea deşeurilor se realizează doar pe baza de cod QR.

Măsura a fost impusă pentru că în comună sunt înregistraţi 27.000 de plătitori ai taxei de salubritate, deşi peste 35.000 de persoane locuiesc aici. 

Noul sistem este o premieră în judeţul Iaşi şi are scopul de a-i determina pe locuitori să încheie contracte de salubritate. 

Astfel, operatorul va ridica gunoiul doar de la casele care au afişat la intrare un cod QR oferit de primărie la reînnoirea declaraţiei pentru taxa de salubritate.

România, pe ultimul loc în UE la producţia şi reciclarea deşeurilor municipale

Românii au fost în 2022, la fel ca şi în 2021, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la producţia de deşeuri municipale, dar şi în ceea ce priveşte reciclarea acestora, conform datelor publicate de Eurostat.

Astfel, în 2022, o persoană din Uniunea Europeană a produs, în medie, o cantitate de 513 kilograme de deşeuri municipale, cu 19 kilograme sau 4% mai puţin decât în 2021 (532 de kilograme), dar cu 46 de kilograme mai mult decât în 1995 (467 de kilograme).

Cantitatea de deşeuri municipale variază foarte mult între statele membre UE. În 2022, "campioni" la producţia de deşeuri municipale în UE sunt austriecii (827 de kilograme per persoană) şi danezii (787 de kilograme). La polul opus sunt românii care în 2022 au produs "doar" 301 de kilograme de de deşeuri municipale per cap de locuitor, uşor în scădere faţă de cele 302 kilograme de deşeuri municipale/cap de locuitor produse în 2021.

×
Subiecte în articol: comuna gunoi cod QR Miroslava Iași
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close