Antena 3 CNN Actualitate Locale "Nu mi-am dat seama că sunt 50 de grade în mașină" Un câine a murit după ce stăpânul l-a lăsat în maşină, pe caniculă, şi s-a dus la mall, în Cluj-Napoca

"Nu mi-am dat seama că sunt 50 de grade în mașină" Un câine a murit după ce stăpânul l-a lăsat în maşină, pe caniculă, şi s-a dus la mall, în Cluj-Napoca

Un câine din rasa Bichon a murit după ce a fost lăsat de proprietar, zeci de minute, în mașina parcată la soare, în aproprierea unui mall din Cluj-Napoca.

"Nu mi-am dat seama că sunt 50 de grade în mașină" Un câine a murit după ce stăpânul l-a lăsat în maşină, pe caniculă, şi s-a dus la mall, în Cluj-Napoca
Sursa foto: Facebook/Federația pentru Drepturile Animalelor Transilvania
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Aug 2023   •   15:00

O femeie care trecea prin zonă a văzut câinele în portbagaj și a sunat la 112. Pompierii veniți de urgență au spart geamul autoturismului și i-au acordat primul ajutor patrupedului.

Câteva ore mai târziu, scrie Bistrițeanul, câinele a murit la cabinetul veterinar, din cauza supraîncălzirii.

Totul s-a întâmplat luni, în jurul orei 13:00, în parcarea unui mall din Cluj-Napoca. O femeie care trecea prin zonă a fost cea care a dat alerta. 

Citeşte şi: ”O lecție pentru oameni” Un câine păzește mormântul stăpânului său, așteptând să se întoarcă, în Satu Mare

"Când căldura era mai mare, un cățel de rasă Bichon a fost descoperit în parcare, într-un portbagaj de mașină, închis într-un transportor, fără aer condiționat, fără geam deschis, fără proprietarii în zonă și mai ales în soarele arzător", este mesajul scris pe rețelele sociale de reprezentanții unui cabinet veterinar din Cluj-Napoca.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Iniţial, femeia a apelat la ajutorul celor de la mall, pe care i-a rugat să cheme de urgență, prin anunțuri date la microfon, proprietarii la mașină.

"După repetate anunțuri făcute (...) pentru ca stăpânii să ajungă la mașină de urgență, nimeni nu a venit așa că s-a sunat la Poliție și Pompieri. Ei împreună cu persoanele implicate au spart geamul autoturismului și au acordat primul ajutor cătelului care deja era în stare de inconștiență", au povestit cei de la cabinetul veterinar.

Citeşte şi: Pensionar amendat cu 3.000 de lei, după ce a abandonat un pisoi într-o pungă de plastic agățată de oglinda unei ambulanțe veterinare, în Galați

Cățelul a fost preluat și dus de urgență la un cabinet veterinar din oraș. 

"Pacient în decubit latero-lateral, prezenta hiperventilație și tahicardie, frecvența cardiacă fiind peste 180 bătăi pe minut, iar frecvența respiratorie de peste 150 de respirații pe minut.

Cățelul avea mucoasele injectate, roșii, cu timpul de reumplere capilară de sub o secundă. Temperatura corporala 42,6. Pentru noi a fost clar: soc termic", au transmis medicii veterinari care s-au îngrijit de patruped.

Citeşte şi: "Scheunatul răsuna din ce în ce mai tare. Bietul animal cerea ajutor!". Un pui de cățel a fost salvat de pompieri, după ce s-a blocat într-o țeavă de scurgere de 15 cm

"Nu mi-am dat seama că sunt 50 de grade în mașină" 

"Nu mi-am dat seama că poate păți ceva. Nu mi-am dat seama că sunt 50 de grade în mașină", ar fi declarat proprietarul câinelui, citat de Știri de Cluj. 

În ciuda tuturor eforturilor medicilor, peste noapte câinele a murit, scriu jurnaliștii de la Bistrițeanul.

"Trebuie să stabilim de cât timp era câinele închis în mașină și dacă i-a fost pusă viața în pericol.

Nu putem aplica sancțiune doar așa, din prima! Trebuie să cercetăm. Mai apoi vom stabili dacă va ajunge cazul la Biroul de Protectia Animalelor”, declarau, imediat după intervenția pompierilor, reprezentanții IPJ Cluj.

Citeşte şi: 12.000 de lei amendă, pentru o femeie din Satu Mare care şi-a abandonat câinele bolnav într-un şanţ

"Nu îți lăsa prietenul închis în mașină! E caniculă! Până îți faci cumpărăturile sau îți bei cafeaua, pe terasă, fără el… îl vei găsi mort în chinuri groaznice!", au transmis, pe rețelele sociale, și cei de la Federația pentru Drepturile Animalelor Transilvania. Polițiștii vor stabili ce pedeapsă riscă proprietarul câinelui. 

Aceasta postare are rol educativ pentru stapanii tuturor animalelor in vreme de canicula. Azi in jurul orei 13:00 cand caldura era mai mare, un catel de rasa Bichon a fost descoperit in parcarea Vivo, intr-un portbagaj de masina, inchis intr-un transportor, fara aer conditionat, fara geam deschis, fara proprietarii in zona si mai ales in soarele arzator. Dupa repetate anunturi facute in Vivo pentru ca stapanii sa ajunga la masina de urgenta, nimeni nu a venit asa ca s-a sunat la Politie si Pompieri. Ei impreuna cu persoanele implicate au spart geamul autoturismului si au acordat primul ajutor catelului care deja era in stare de inconstienta si a fost dus cu ajutorul politiei de urgenta la cabinet. Pacient in decubit latero-lateral, prezenta hiperventilatie si tahicardie, frecventa cardiaca fiind peste 180 batai pe minut iar frecventa respiratorie de peste 150 de respiratii pe minut. Catelul avea mucoasele injectate, rosii, cu timpul de reumplere capilara de sub o secunda. Temperatura corporala 42,6. Pentru noi a fost clar: soc termic. Ca repercusiuni a socului termic, trebuie sa stiti ca apare scaunul hemoragic si semnele incipiente a coagularii intravasculare diseminate. Am implementat terapia de urgenta prin dusarea cu apa rece si racirea treptata a corpului. S-au administrat fluide, s-a redus temperatura corpului treptat insa ramane sub supraveghere pentru a observa daunele neurologice ce le-a suferit in urma temperaturii mult prea crescute. Prognosticul in asemenea cazuri este rezervat/grav. Ca sfat si obligatie pentru orice proprietar este sa nu va scoateti la plimbare animalele de companie pe canicula, sa nu ii lasati in masina DELOC nesupravegheati. Felicitari ISU Pompieri, Politia locala Floresti si persoanelor cu spirit civic care au ajutat si au procedat corect si rapid!

Publicată de Sirius Animal Vet pe Luni, 21 august 2023

×
Subiecte în articol: caine a murit canicula stapan mall Cluj Napoca
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close