Antena 3 CNN Actualitate Locale Angajații români care ar putea rămâne fără o parte din salariu. Unele sporuri riscă să fie tăiate

Angajații români care ar putea rămâne fără o parte din salariu. Unele sporuri riscă să fie tăiate

O categorie de angajați români ar putea rămâne fără o parte din salariu, prin eliminarea unor sporuri de risc pe care le încasează în prezent.

Angajații români care ar putea rămâne fără o parte din salariu. Unele sporuri riscă să fie tăiate
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    23 Feb 2024   •   02:00

Conducerea Metrorex și trei reprezentanți ai Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (USLM) vor analiza, prin intermediul unei comisii constituite în acest scop, cum se vor aplica sporul de metrou și sporul de noxe la nivelul salariaților societății de transport subteran din Capitală.

Asta în contextul în care mulți angajați ai Metrorex, care lucrează la sediul central, situat la etajul 9 al Palatului CFR, primesc spor de metrou, chiar dacă nu lucrează în subteran.

Directorul general al Metrorex, Mariana Miclăuș, a trimis o adresă către președintele USLM, Marian Artimon, în care i se comunică faptul că inspectorii Curții de Conturi a României au realizat în perioada martie-octombrie 2023 un raport de audit cu tema ”Controlul situației, evoluţiei şi modului de administrare a patrimoniului public şi privat al statului, precum și legalitatea realizării veniturilor și a efectuării cheltuielilor”.

Raportul respectiv a verificat modul de acordare a unor sporuri, cum ar fi acordarea sporului de metrou fără stabilirea criteriilor de repartizare pe locuri de muncă/funcții. De asemenea, a fost verificată și acordarea sporului de noxe fără stabilirea acestor criterii, potrivit clubferoviar.ro.

Echipa de audit a constatat că responsabilii Metrorex nu au prezentat o fundamentare a modului de acordare a sporului de metrou și că nu au fost prezentate informaţii cu privire la condițiile deosebite ale fiecărui loc de muncă, funcție sau meserie, deşi prin CCM au fost stabilite cuantumuri diferenţiate. Totodată, Curtea de Conturi a constatat că în unele cazuri, în cadrul aceluiaşi loc de muncă diferenţierea nivelului sporului de metrou este raportată la funcţie, nu la condițiile efective de lucru.

Sporuri acordate fără motiv de Metrorex

Pentru sporul de noxe (condiții nocive de muncă), entitatea (Metrorex) nu a prezentat o listă cu locurile de muncă pentru care se acordă acest spor. În același document se preciza faptul că plata sporului de metrou nu s-a realizat, în unele cazuri, în conformitate cu drepturile salariale stabilite prin contractele individuale de muncă.

În consecință, Curtea de Conturi a recomandat amendarea Contractului Colectiv de Muncă cu prevederi referitoare la acordarea sporurilor, respectiv: stabilirea condițiilor deosebite pentru fiecare loc de muncă și pentru fiecare nivel a sporului de metrou, respectiv asocierea condițiilor menţionate în CCM cu locurile de muncă și cuantumurile stabilite; stabilirea locurilor de muncă pentru care se acordă sporul de noxe pe baza buletinelor de determinare; stabilirea activităţiior desfăşurate ocazional în subteran, modul de monitorizare a acestora pentru acordarea sporului de metrou și a sporului de noxe.

”Menţionăm faptul că, în cadrul negocierilor CCM 2023/2024, în şedinţa din data de 30.08.2023 şi continuată în data de 05.09.2023, comisia de negociere din partea administraţiei a propus introducerea sporului de metrou la nivelul de bază pentru salariaţii care-şi desfăşoară activitatea în spaţiile de lucru ale Metrorex situate la suprateran, identificate şi asumate de conducătorii locurilor de muncă ale UOG-urilor Metrorex (şefi subunităţi, șefi birouri, şefi servicii, directori), consecință a sesizării Curţii de Conturi ca urmare a controlului desfăşurat la începutul anului 2023.

Comisia de negociere din partea USLM nu a fost de acord cu propunerea comisiei de negociere din partea adrninistraţiei şi a propus amânarea introducerii la acel moment în CCM a notei privind acordarea sporului de metrou, motivând că este necesar să existe o perioadă de timp în care să se analizeze detaliat toate situaţiile pe fiecare loc de muncă, care să permită luarea unei decizii”, se arată în adresa trimisă de conducerea Metrorex către USLM.

În aceste condiții, pentru respectarea recomandărilor făcute cle către Curtea de Conturi a României, în vederea amendării CCM 2023/2024 cu prevederi referitoare la acordarea sporurilor, având ca termen de implementare data de 30 iunie 2024, urmează a fi constituită o comisie de lucru (prin dispoziția directorului general) pentru verificarea spaţiilor/locurilor de muncă şi a tranşelor de spor de metrou ce se acordă în raport cu locul de muncă, a sporului de noxe.

Din această comisie vor face parte reprezentanţi ai subunităţilor Metrorex, precum şi trei membri desemnaţi din partea USLM.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close