Antena 3 CNN Actualitate Preşedintele Klaus Iohannis şi liderul UDMR Kelemen Hunor, discuţii în ziua în care a demisionat premierul Ludovic Orban

Preşedintele Klaus Iohannis şi liderul UDMR Kelemen Hunor, discuţii în ziua în care a demisionat premierul Ludovic Orban

Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele UDMR Kelemen Hunor au purtat discuţii luni, în contextul în care şeful statului a declarat că se va forma "rapid" o coaliţie a forţelor de centru-dreapta.

Preşedintele Klaus Iohannis şi liderul UDMR Kelemen Hunor, discuţii în ziua în care a demisionat premierul Ludovic Orban
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    07 Dec 2020   •   23:15

Confirmarea discuţiilor vine din interiorul UDMR. Senatorul UDMR Cseke Attila a fost întrebat într-o emisiune televizată dacă formaţiunea sa a fost "căutată" până în prezent de PNL.

"Pot să vă confirm că a fost azi o discuție între președintele Iohannis și președintele Kelemen Hunor", a spus senatorul UDMR.

El a menţionat că în afara "discuției cu PNL", UDMR nu a avut niciun alt dialog după alegeri. În plus, liderul Uniunii s-a pronunţat în favoarea unui guvern de centru dreapta, a arătat Cseke Attila. 

Senatorul UDMR a apreciat, pe de altă parte, că demisia premierului Ludovic Orban ar fi "un act de responsabilitate, de normalitate politică", în condițiile în care PNL și-a dorit un număr mai mare de voturi după alegerile de duminică.

Planul lui Iohannis: O coaliţie de centru-dreapta cristalizată rapid

Preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat, luni, pentru excluderea PSD din actul de decizie politică şi a anticipat formarea rapidă a unei coaliţii de centru-dreapta, care să susţină noul guvern.

Iohannis nu a nominalizat formaţiuni, însă noua realitate parlamentară arată că este nevoie de mandatele a trei partide, cel puţin - PNL, USRPLUS şi UDMR - pentru a forma o majoritate capabilă să învestească un nou cabinet.

"Acum, ce va urma: se cristalizează rapid deja o coaliție de centru-dreapta, care va putea să propună un guvern de coaliție. Peste doar câteva zile, voi convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în noul Parlament, consultări pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România.

Noul guvern care va fi format va gestiona măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult așteptate și de multe ori amânate, va gestiona campania de vaccinare și, cu siguranță, în cel mai scurt timp, va prezenta un proiect de buget pentru anul 2021, împreună cu modul în care vor fi atrași banii europeni", a spus preşedintele, luni seară, la Palatul Cotroceni.

Explicaţie foto: Klaus Iohannis şi Kelemen Hunor la Palatul Cotroceni în februarie 2020, cu ocazia consultarilor privind desemnarea unui nou premier

×
Parteneri
Bani de la stat pentru tinerii care își găsesc un loc de muncă
x close