Antena 3 CNN Actualitate Justiție Ziua Porţilor Deschise la Penitenciarul Rahova | Două noi penitenciare vor fi construite în Buzău şi Prahova

Ziua Porţilor Deschise la Penitenciarul Rahova | Două noi penitenciare vor fi construite în Buzău şi Prahova

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat, astăzi, cu ocazia Zilei Porţilor Deschise la Penitenciarul Rahova, că două noi penitenciare vor fi construite în Buzău şi Prahova.

Ziua Porţilor Deschise la Penitenciarul Rahova | Două noi penitenciare vor fi construite în Buzău şi Prahova
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
de Alin Tarnovschi    |    23 Oct 2023   •   13:25

Penitenciarul Rahova a organizat, astăzi, Ziua Porţilor deschise. Cu această ocazie, administraţia a anunţat că va fi inaugurată o nouă secţie de deţinere, care cuprinde 196 de noi locuri de cazare, amenajate conform standardelor europene, destinate persoanelor care execută pedepsele privative de libertate în regim semideschis și deschis.

Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, a participat la eveniment, ocazie cu care a anunţat că două noi penitenciare vor fi construite în Buzău şi Prahova.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a spus că în prezent există 23.555 de deținuți, din care 6.000 muncesc și 2.500 urmează cursuri școlare.

"În 2012 rata de recidivă era de 45,78%, iar în martie 2023 era de 36,75%. Este cea mai scăută rată de recidivă din ultimii 14 ani", spune Gorghiu.

Din totalul deținuților, aproximativ 4,45% sunt femei.

"Am fost nu o dată criticați pentru condițiile în care sistemul penitenciar își desfășoară activitatea, despre supraaglomerarea sistemului penitenciar, pentru condiții. Acest lucru a fost invocat aproape de fiecare dată de către fugari. Modernizarea tuturor penitenciarelor din România rămâne un obiectiv important", precizează Gorghiu.

Astfel, ministrul spune că în perioada 2021 – 2022 au fost înființate 721 de locuri de detenție, iar pentru anul 2023 sunt planificate 1.275 de noi locuri de detenție.

"Până azi sunt finalizate 643 de locuri de detenție în 8 unități: 188 la Rahova, 107 la Timișoara, 47 la Bistrița, 32 la Arad, 108 la Craiova, 22 la Aiud, 55 la Codlea și 22 la Chichilești. Restul de 632 de locuri sunt în curs de execuție și vor fi gata până la sfârșitul anului", a mai spus Gorghiu.

Ministrul a amintit și despre noile penitenciare care vor fi construite în județele Buzău și Prahova, dar și despre investițiile în noi locuri de detenție care se fac în colaborare cu Agenția Națională de Investiții. Astfel, sunt în diverse faze ale proiectării și execuției la Pelendava – 320 de locuri, la Bistrița – 500 de locuri, la Gherla – 300 de locuri și la Poarta Albă – 280 de locuri.

La Unguriu, în Buzău, se va construi un penitenciar nou, de 900 de locuri noi, cu un cost aproximativ de 66 de milioane de euro, iar la Berceni, în Prahova, un alt penitenciar nou cu 1.000 de noi locuri, costul aproximativ fiind de 170 milioane de euro.

×
Subiecte în articol: Alina Gorghiu penitenciarul Rahova
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close