Antena 3 CNN Actualitate Justiție Tudorel Toader: Secţia de investigare a magistraţilor este împiedicată să funcţioneze

Tudorel Toader: Secţia de investigare a magistraţilor este împiedicată să funcţioneze

Tudorel Toader: Secţia de investigare a magistraţilor este împiedicată să funcţioneze
Sursa foto: Foto: captură Antena 3
20 Ian 2019   •   22:24

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, duminică seara, că Secţia de investigare a magistraţilor este împiedicată să funcţioneze de către conducerea Ministerului Public, acesta fiind motivul pentru care va fi transformată, cel mai probabil, în Direcţie independentă.

Citește și: Tudorel Toader: Dăm OUG pentru completurile nelegal constituite

"Eu, ca ministru al Justiţiei, nu sunt cel care ia măsuri administrative sau aplică sancţiuni. Faţă de aceste abuzuri, avem autorităţi abilitate legal, care, la rândul lor, au competenţe partajate, avem Inspecţia Judiciară, avem Secţia pentru procurori, avem Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, avem Secţia specială de anchetare a presupuselor abuzuri comise de magistraţi, secţie pe care actuala conducere a Ministerului Public o împiedică să funcţioneze şi am proprietatea afirmaţiei, motiv pentru care, cel mai probabil, Secţia o vom transforma în Direcţie independentă, ca să poată să-şi facă treaba. Şi vă dau numai un exemplu. Dacă ajunge ceva la Secţie, trece prin registratura Ministerului Public, adică trebuie să ştie procurorul general întâi şi după aia să îi dea drumul să se ducă la Secţie. Ori logica ne spune invers", a spus Toader, într-o intervenţie telefonică la România TV.

În noiembrie 2018, Florena Sterschi şi Adina Florea, procuror-şef, respectiv procuror şef adjunct al acestei secţii, s-au plâns de faptul că la Parchetul General nu au condiţii pentru o bună desfăşurare a activităţii.

Florena Sterschi declara atunci că noua secţie a primit cinci birouri în cadrul Parchetului General, însă fără linii telefonice, fax şi obiecte de mobilier.

"La data de 23 octombrie, când s-a operaţionalizat secţia, domnul procuror general a promis că ne va pune la dispoziţie toate condiţiile care să ne permită să funcţionăm. În momentul în care am venit să ocupăm acele cinci birouri, ele au fost, cam pretenţios spus, igienizate. S-a folosit un aspirator cu care s-au curăţat mochetele. Nu exista niciun fel de mobilier. Mai mult, mobilierul care ni s-a repartizat a fost asamblat în prezenţa noastră din componente care se aflau în beciul sau în subsolul parchetului. Calculatoarele sunt foarte vechi, imprimantele de asemenea. La acest moment, procurorul-şef şi procurorul-şef adjunct nu au telefoane la birou. Ca să comunicăm cu exteriorul trebuie să mergem în spaţiul destinat grefei. (...) Nu avem unde să depozităm dosarele. Birourile nu au nici măcar dulapuri să depozităm aceste dosare. (...) Secţia trebuie să preia şi dosarele soluţionate, numărul acestora fiind de 33.000. Efectiv nu avem unde să le depozităm. Aceste dosare conţin informaţii confidenţiale şi necesită un anumit nivel de protecţie", a afirmat şi Adina Florea.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: tudorel toader
Parteneri
Prognoza meteo 18 martie - 15 aprilie 2024
x close