Antena 3 CNN Actualitate Justiție Aşa au fost rase pădurile României! Mărturisirea unui fost pădurar despre alianţele dintre mafioţii lemnului şi angajaţii Ocoalelor Silvice

Aşa au fost rase pădurile României! Mărturisirea unui fost pădurar despre alianţele dintre mafioţii lemnului şi angajaţii Ocoalelor Silvice

Un dosar aflat pe rolul instanței de judecată din Alba arată cum funcționează ”mafia lemnului în România”. Cea în care pădurile țării sunt rase cu girul direct al pădurarilor și altor angajați din ocoalele silvice.

Aşa au fost rase pădurile României! Mărturisirea unui fost pădurar despre alianţele dintre mafioţii lemnului şi angajaţii Ocoalelor Silvice
de Georgiana Adam    |    08 Ian 2024   •   23:24

În acest dosar, un fost coordonator al unor echipe de exploatare forestieră a încheiat un acord de recunoaștere cu procurorii.

Acesta povestește cum gruparea din care făcea parte era formată din patronul firmei, angajați ai acesteia și pădurari, adică fix cei care ar fi trebuit să păzească pădurea de hoții de lemne.

Procurorii spun că infracțiunile s-au derulat în perioada iunie 2018 - mai 2020.

Liderul grupării a fost afaceristul Emil Nistor, administratorul societății Ema Silva SRL Petrești, scriu jurnaliștii de la ziare.com.

Și în cel de-al doilea dosar a fost încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeș. Bărbatul care a coordonat echipele de exploatare forestieră ale societății și-a recunoscut faptele, în schimbul pedepsei de 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de 4 ani.

Acesta este acuzat de instigare la tăiere fără drept de arbori, instigare la furt de arbori, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, uz de fals în formă continuată. Acordul a fost admis de instanța de judecată în 5 ianuarie 2024.

În acest caz, gruparea este acuzată că, profitând de ajutorul a doi angajați ai Ocolului Silvic Voineasa, din Vâlcea, ar fi tăiat 725 de arbori din fondul forestier național, din specia molid și brad, fără a fi marcați de personalul silvic.

Arborii tăiați ilegal au avut un volum total de 683 de metri cubi, valoarea prejudiciului fiind de 541.000 de lei.

Totodată, transportul masei lemnoase în depozitele firmei s-a realizat în baza a zeci de avize de însoțire false.

Afaceristul Emil Nistor este condamnat în prima instanță la 5 ani de închisoare pentru dare de mită și este trimis în judecată și pentru evaziune fiscală.

×
Subiecte în articol: tăieri ilegale paduri
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close