Antena 3 CNN Actualitate Justiție Ministerul Finanţelor semnează finanţarea demarării proiectului de dezvoltare a Cartierului pentru justiție

Ministerul Finanţelor semnează finanţarea demarării proiectului de dezvoltare a Cartierului pentru justiție

Ministerul Finanţelor semnează finanţarea demarării proiectului de dezvoltare a Cartierului pentru justiție
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    24 Apr 2019   •   19:10

În ședința de guvern de miercuri, executivul a aprobat memorandumul Ministerului Finanțelor Publice pentru negocierea și semnarea avansului de 2,5 milioane USD -acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) pentru sprijinirea activităților preliminare realizării Proiectului de dezvoltare Cartierul pentru justiție. De asemenea, a fost aprobată și împuterniciriea ministrului finanțelor publice de semnare a Scrisorii de înțelegere.

Prin realizarea Cartierului pentru Justiție din București se îndeplinește încă un angajament din Programul de Guvernare 2018-2020. Astfel se va soluționa problema lipsei spațiilor necesare instanțelor și parchetelor din capitală, în cadrul unui amplu proiect de reabilitare urbană.
 
Cartierul pentru justiție va avea în vedere gruparea spațiilor destinate instanțelor de judecată, precum și a parchetelor de pe lângă acestea, cu sediul în București (săli de judecată, arhive, birouri pentru judecători și procurori, grefieri, personal contractual și auxiliar, spații tehnice etc), precum și a altor instituții din sistemul judiciar. Se au în vedere instanțele de judecată care funcționează în spații închiriate sau care ar necesită sume foarte mari pentru aducerea la standarde normale de funcționare. În funcție de spațiul disponibil, pot fi avute în vedere și alte obiective de interes public aferente sistemului judiciar, în cadrul proiectului de reabilitare urbană. Acesta reprezintă un obiectiv major de investiții care va crea condițiile optime pentru desfășurarea activității mai multor instituții din cadrul sistemului judiciar. Astfel, în București sunt în prezent localizate următoarele instituții:

Ministerul Justiției

Înalta Curte de Casație și Justiție

Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecția Judiciară, Institutul Național al Magistraturii și Școala Națională de Grefieri

Curtea de Apel București, Tribunalul București și Judecătoriile de sector     

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București și Parchetele de pe lângă Tribunalul București.

Amplasamentul luat în considerare pentru realizarea Cartierului pentru justiție este situat în Municipiul București, sectorul 3, zona B-dului Unirii.

Avansul finanțează activități precum: executarea investigațiilor geotehnice avansate ale amplasamentului Cartierului pentru Justiție; stabilirea coridorului de expropriere; planificarea și proiectarea în detaliu; managementul Proiectului. Acesta este un instrument financiar mult simplificat din punctul de vedere al procedurii BIRD.

Ținându-se cont de faptul că este o facilitate de pregătire a unui proiect de amploare, BIRD acordă posibilitatea aprobării acestui tip de împrumut într-o perioadă scurtă de timp, contractarea realizându-se printr-o Scrisoare de înțelegere privind avansul ce va fi aprobată printr-un act normativ cu putere juridică de lege.

×
Subiecte în articol: Ministerul Finantelor proiect
Parteneri
Max Verstappen a câștigat cursa de sprint la Shanghai
x close