Antena 3 CNN Actualitate Justiție Florin Iordache, despre raportul Comisiei de la Veneția: „Nu au citit ultima formă prin care a fost definită eroarea judiciară și nici deciziile CCR”

Florin Iordache, despre raportul Comisiei de la Veneția: „Nu au citit ultima formă prin care a fost definită eroarea judiciară și nici deciziile CCR”

Florin Iordache, despre raportul Comisiei de la Veneția: „Nu au citit ultima formă prin care a fost definită eroarea judiciară și nici deciziile CCR”
16 Iul 2018   •   15:10

Preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a transmis luni că redactorii opiniei preliminare a Comisiei de la Veneţia "nu au citit ultima formă prin care a fost definită eroarea judiciară", afirmând că este de remarcat faptul că Secţia care a fost înfiinţată şi care urmează să cerceteze infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori nu este criticată în sine în raport. 

"Noul mod de luare a deciziilor „în privinţa carierelor” va conduce la consolidarea independenţei judecătorilor, ceea ce nu este în totalitate posibil atâta vreme cât deciziile privind carierele judecătorilor sunt luate şi de procurori", a spus Comisia (par. 133)”, se arată în citatul preluat de Iordache din opinia Comisiei de la Veneţia, potrivit unui comunicat de presă.

“Amintim că atât Preşedintele şi opoziţia, cât şi procurorii şi asociaţia Forumul Judecătorilor au contestat vehement aceasta modificare.

O altă modificare contestată, dar laudată de Comisia de la Veneţia, a fost scoaterea Preşedintelui din procedura de numire la conducerea Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie”, mai spune acesta.

"Sistemul propus, de a face din CSM actorul exclusiv în numirile la ICCJ, este o soluţie binevenită, care confirmă rolul esenţial al CSM de garant al independenţei justiţiei", a spus Comisia de la Veneţia (par. 40), afirmă preşedintele Comisiei speciale.

“Deşi nu a făcut obiectul acestui raport, Comisia de la Veneţia s-a aplecat tangenţial şi asupra protocoalelor secrete dintre SRI şi diferite instituţii/autorităţi din autoritatea judecătorească (ICCJ, Parchetul General, CSM). Comisia a lăudat introducerea unei infracţiuni specifice pentru lucrătorii serviciilor de informaţii de a racola magistraţi”, a mai adăugat acesta.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Florin Iordache comisia de la venetia
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close