Antena 3 CNN Actualitate Joia Mare. Ce trebuie să faci în dimineaţa din Joia Mare

Joia Mare. Ce trebuie să faci în dimineaţa din Joia Mare

Joia Mare. Ce trebuie să faci în dimineaţa din Joia Mare
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    05 Apr 2018   •   08:29

TRADIȚII ÎN JOIA MARE. În Sfânta şi Marea Joi, cunoscută şi ca Joia Mare, zi de o mare însemnătate în istoria mântuirii, sunt prăznuite patru momente deosebite din Săptămâna Patimilor: spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, Cina cea de Taină, la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtăşanii (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani şi vinderea Domnului de către Iuda.

JOIA MARE. În dimineaţa din Joia Mare, oamenii merg la biserică să se spovedească şi să se împărtăşească, iar seara participă la slujba celor 12 Evanghelii, îmbrăcaţi în haine de doliu, făcute din pânză albă şi cusute cu negru, conform site-ului www.crestinortodox.ro. Tot acum se duce la biserică pâine, care va fi sfinţită de preot, stropită cu vin şi împărţită enoriaşilor în noaptea de Înviere.

JOIA MARE. Se spune că din Joia Mare nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca. În majoritatea gospodăriilor româneşti, Joia Mare este ziua dedicată copturilor pascale (pasca şi cozonacii) şi înroşirii ouălor, simbol al Sărbătorii Sfintelor Paşti, în credinţa că ouăle înroşite în această zi nu se strică niciodată.

×
Subiecte în articol: joia mare biserica Iisus saptamana mare
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close