Antena 3 CNN Actualitate Înșelătorie agresivă pe Facebook! Utilizatorii pot rămâne fără bani în doar câteva minute

Înșelătorie agresivă pe Facebook! Utilizatorii pot rămâne fără bani în doar câteva minute

O înșelătorie puternică circulă pe Facebook. Românii pot rămâne fără bani în doar câteva minute.

Înșelătorie agresivă pe Facebook! Utilizatorii pot rămâne fără bani în doar câteva minute
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Ian 2024   •   07:58

Este vorba despre o înșelătorie agresivă care face victimă după victimă în țara noastră. Vizați sunt toți utilizatorii, deși cei mai afectați sunt cei care au pagini oficiale.  

Aceștia primesc mesaje în cascadă, din minut în minut, cu un conținut fals sau de amenințare. În unele cazuri, utilizatorii au primit chiar și zeci de mesaje pe oră.

”Contul dumneavoastră de Facebook încalcă politicile de securitate a informațiilor”. Acesta este unul dintre mesajele primite de mulți români în ultimele zile. Mesajele de amenințare în numele companiei au fost primite de mii de utilizatori. Cei care au apucat să acceseze link-ul însă, au avut surpriza să își piardă contul. Odată ce reușesc să obțină contul, hackerii se folosesc de numele utilizatorului pentru a răspândi mesajele malițioase mai departe.

”Linkul te redirecţionează, de cele mai multe ori, către pagini de phishing în care tu, dacă îţi introduci datele de autentificare la contul de Facebook, ajung în posesia atacatorilor”, a declarat Mihai Rotariu, DNSC, potrivit Observator

Escrocii cer, pe această cale, răscumpărări. Însă chiar și plătite, nimeni nu garantează faptul că utilizatorul își primește contul înapoi. Aceasta este cea mai agresivă campanie de phishing pe care a suferit-o rețeaua Meta România vreodată. 

Ce putem face 

Una dintre variante este blocarea posibilității de a primi mesaje de orice fel. Acest lucru se poate face din setările aplicației.  

”Ideal ar fi sa avem, totuși, niste solutii de securitate pe dispozitivele pe care le folosim - telefon, laptop, orice ar fi el - pentru ca, atunci când deschidem aceste link-uri, vom fi informați că este vorba despre o fraudă. Cu cât raportăm mai mult, cu cât notificam rețeaua de socializare, cu atât ele vot fi blocate de la sursa”, afirmă Silviu Stahie, Bitdefender. 

Și metoda de autentificare în doi pași poate fi de un mare ajutor.  

”Această acțiune o să treacă de la sine. Facebook a tot spus în ultimii ani că face eforturi continue ca să diminueze cât mai mult fake news-ul, conturile false şi furturile de date personale”, susține Robert Feraru, specialist social-media. 

Hackerii care au pornit această campanie de phishing riscă închisoare. Asta doar dacă sunt prinși.  

”Riscurile pot fi destul de mari, ajungându-se până la pedepse cu închisoarea. Astfel de atacuri pot fi din afara ţării. Criminalitatea informatică are caracter transfrontalier, nu întotdeauna poate duce la prinderea autorului”, explică Sorin Stănică, prevenire Cyber. 

În cazul în care vă confruntați cu astfel de înșelătorii, blocați imediat utilizatorii și raportați-le conturile.  

×
Subiecte în articol: inselatorie online Facebook
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close