Antena 3 CNN Actualitate Inedit România, singura țară din lume care și-a pus criminalii în Imnul de Stat. Despre cine este vorba

România, singura țară din lume care și-a pus criminalii în Imnul de Stat. Despre cine este vorba

România, singura țară din lume care și-a pus criminalii în Imnul de Stat. Despre cine este vorba
Sursa foto: Foto: Agerpres
22 Oct 2019   •   16:28

Traian, cel care i-a poruncit lui Apolodor din Damasc ridicarea podului de peste Dunăre, pentru cucerirea Daciei. L-am pus pe imn, l-am considerat unul dintre miturile fundamentale ale poporului român, spunea George Călinescu.

Strofa a doua a Imnului de Stat e următoarea:

      ”Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
      Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
      Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
      Triumfător în lupte, un nume de Traian!”

În jurul anului 100, Regatul Dac este considerat de Roma o puternică amenințare. În plus, se zvonește că bogățiile de acolo ar putea acoperi deficitul financiar provocat de campaniile de cucerire.

Ca urmare, noul împărat, Traian, un soldat si un tactician experimentat, începe pregătirile de război. La 25 martie 101, părăsește Roma spre Moesia Superior, baza de start a operațiunilor militare. Taie un drum drept, în stâncă, la Clisura Cazanelor. Sapă pe malul drept al Dunării un canal, între Șip și Carâtaș, pentru a ”dribla” cataractele.

Are 13-15 legiuni, undeva la 70.000 de soldați, plus trupe auxiliare. Se estimează că numărul total al celor din forța de invazie se ridica la 150.000 de suflete. Dacii aveau 50.000, dar doar 20.000 apte de război. Primul luptă se dă la Tapae, iar învingătorul nu e clar. Se trece iarna, Decebal organizează o diversiune, dar romanii sunt mai numeroși și mai bine organizați. La Adamclisi, dacii sunt copleșiți. Sunt stabilite condiții grele: predarea armelor, a mașinăriilor de război. Dacii sunt obligați să dărâme zidurile cetăților, să se retragă din Banat și din Oltenia. E 102.

Decebal nu respectă acordul, așa că Senatul îl decretează ”inamic al Romei”. Traian pleacă pe 4 iunie 105 spre al doilea război. Cetățile sunt cucerite treptat, ultimele dintre ele, inclusiv Sarmizegetusa, căzând în 106. Romanii au tăiat conductele de apă, au incendiat așezarea și i-au obligat pe daci să se predea. Au intrat în incinta sacră, l-au salutat pe Traian și au nivelat, efectiv, locul. Bicilis, un apropiat al regelui dac, a trădat, conducându-i pe învingători la comoara de sub râul Sargetia.

Continuarea, pe A1 Premium.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close