Antena 3 CNN Actualitate Inedit Povestea românilor care au umplut lagărele din Siberia sau Kazahstan. "Bun venit în raiul sovietic!”

Povestea românilor care au umplut lagărele din Siberia sau Kazahstan. "Bun venit în raiul sovietic!”

Povestea românilor care au umplut lagărele din Siberia sau Kazahstan. "Bun venit în raiul sovietic!”
Sursa foto: sursa foto: A1.ro
19 Iun 2019   •   16:28

În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, începând cu ora 2.30, se dă startul uneia dintre cele mai cumplite perioade din istoria noastră: deportările românilor din Basarabia și Bucovina de Nord în lagărele sovietice. Numai în primul val sunt arestați 5.479 de oameni, iar 24.360 de suflete sunt trimise spre câmpurile concentraționare din Siberia ori Kazahstan. Se estimează că până pe 5 martie 1953 în vagoanele morții au fost urcați peste 70.000 de români!

"În toiul nopții s-au deschis ușile vagonului (...) și în el au intrat NKVD-iști, ținând în lesă maidanezi cu gurile deschise, câini lupi. Lumea a început să strige. Începea genocidul comunist (...) Doi dintre ei i-au legat tatei mâinile pe la spate. Mama a început să țipe, ținându-se din răsputeri de gâtul tatei. <>. Un al treilea s-a pus cu pistolul în mâini între părinți, trăgând-o pe mama cu tot cu copil de la tata. I-a blocat calea. Alții l-au împins pe tata din vagon. De atunci nu l-am mai văzut" (Boris Vasiliev, "Stalin mi-a răpit copilăria”)

Continuarea, pe A1 Premium.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close