Antena 3 CNN Actualitate Inedit Bătrânul ceasornicar român, la care vin clienți de peste hotare: Ioan Filipescu, "doctorul timpului", care găsește leac pentru fiecare ceas

Bătrânul ceasornicar român, la care vin clienți de peste hotare: Ioan Filipescu, "doctorul timpului", care găsește leac pentru fiecare ceas

Lângă Sinagoga evreiască din Alba Iulia, se află Ceasornicăria Filipescu, ascunsă privirilor celor care trec în grabă, mai ales în goana mașinii. Trecătorii care intră mai aruncă o privire, admiră ceasurile și pendulele de pe pereți și din vitrină, atunci când așteaptă să îi servească ceasornicarul.

Bătrânul ceasornicar român, la care vin clienți de peste hotare: Ioan Filipescu, "doctorul timpului", care găsește leac pentru fiecare ceas
de Mia Lungu    |    Dorin Galdău    |    30 Iun 2023   •   12:07

Cu multă pasiune și mai ales răbdare, domnul Filipescu se ocupă cu una dintre cele mai frumoase și mai vechi meserii și repară de mai bine de 60 de ani ceasurile albaiulienilor. Nimic nu iese nereparat din mâinile sale.

Bărbatul repară cu minuţiozitate şi migală, iar din atelierul său nu iasă nici un ceas care să nu-şi fi găsit "leacul".

Ioan Filipescu are 77 de ani și repară ceasuri din anul 1961. În prezent, este singurul ceasornicar profesionist din judetul Alba. În locația de lângă Sinagogă, bărbatul lucrează din anul 1992. Înainte de a avea ceasornicăria, acesta a lucrat la cooperativa Mureș.

Domnul Filipescu știe povestea fiecărui ceas și care-i sunt problemele după ticăit. Le ascultă pe fiecare în parte, iar pe cele care tac, le face până la urmă să "vobească", de peste șase decenii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Sunt clienți care vin și de peste hotare să le repare ceasurile. În străinaătate nu se mai găsește nici un ceasornicar care să mai repare ceasuri. 

Astfel de ateliere de reparații de ceasuri au dispărut unul câte unul de-a lungul anilor. Marea majoritate a ceasornicarilor, fie au ieșit la pensie, fie s-au reprofilat, fie au trebuit să își închidă prăvăliile, fie s-au rezumat doar la schimbarea curelelor și a bateriilor. De lăsat moștenire din tată-n fiu, nu mai poate fi vorba, pentru că tinerii din ziua de azi nu mai sunt atrași de astfel de meserii care cer migală, răbdare, pregătire, dăruire și pasiune.

Ceasornicarul mărturisește că oamenii aduc mai multe ceasuri electronice la reparat, dar mai vin și cu ceasuri vechi de perete, "cu cuc", căci cine mai poartă astăzi ceasuri mecanice? Și câți ar mai vrea să mai investească în repararea și restaurararea unor pendule vechi de zeci de ani?

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close