Antena 3 CNN Actualitate Inedit Oraşul din România în care se planta ananas în anii 1700

Oraşul din România în care se planta ananas în anii 1700

Într-un oraş din România, ananasul a fost una dintre plantele care se cultiva în anii 1700. Era considerat întruchiparea plăcerilor culinare rafinate.

Oraşul din România în care se planta ananas în anii 1700
Sursa foto: Gettyimages | narvikk
de Ioana Mircea    |    09 Mar 2023   •   13:08

Samuel von Brukenthal a avut o preocupare constantă pentru natură, aşa că în anul 1780 a ordonat ca iazurile din jurul oraşului Sibiu să fie umplute cu pământ, transformându-se astfel în bogate şi înfloritoare grădini de zarzavat şi livezi. În acea vreme se importau din Viena sau München plante, arbuşti sau diferiţi copaci. Plantele rare constituiau şi atunci  o atracţie specială, transmite Muzeul Naţional Brukenthal.

Încă din 1757, Brukenthal a început cumpărarea de terenuri. În perioada 1770-1802 acesta şi-a extins în special proprietatea de la Avrig, cumpărând constant şi fâneţe şi ogoare.

În consemnările din anul 1788 apar introducerea în regiune a 95 de soiuri de păr, 40 de soiuri de piersic şi 17 soiuri de măr. Tot în grădina de la Avrig erau cultivate diferite fructe exotice, oranjeria baronului fiind renumită în epocă.

Citeşte şi: O familie s-a trezit cu cisterna în casă, la prima oră a dimineţii, în Sibiu. Locuinţa a mai fost lovită în trecut

Experimentele de aclimatizare de la Avrig, din Transilvania, a copacilor şi a altor plante aduse din ţări străine făceau parte din conceptul Baronului Brukenthal ca şi exotismul renumitei sale sere, în care cultiva ananaşi.

Acest fruct de lux era întruchiparea bunului gust şi a plăcerilor culinare rafinate. Chiar dacă se afla la marginea Imperiului, Transilvania devine în timpul Baronului Samuel von Brukenthal parte integrantă a procesului internaţional de modernizare, potrivit oradesibiu.ro.

×
Subiecte în articol: Sibiu
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close