Antena 3 CNN Actualitate Inedit Fenomen rar în Marea Neagră. Nu s-a mai întâmplat așa ceva de 40 de ani

Fenomen rar în Marea Neagră. Nu s-a mai întâmplat așa ceva de 40 de ani

Meteorologii au avertizat că în această perioadă vom putea observa un fenomen rar în Marea Neagră, care a mai avut loc în urmă cu 40 de ani.

Fenomen rar în Marea Neagră. Nu s-a mai întâmplat așa ceva de 40 de ani
Sursa foto: Getty Images | Kalina Ravutsova
de Ioana Mircea    |    20 Oct 2023   •   23:30

Meteorologii au anunțat că în această perioadă vom avea partea de temperaturi ridicate pentru mijlocul lunii octombrie. În unele zone vor fi înregistrate și temperaturi de peste 30 de grade Celsius.

Acest lucru vine la pachet și cu un fenomen rar, apărut în Marea Neagră. Este vorba de așa-numitul ciclon cvasi-tropical care a provoacă o toamnă anormală la Marea Neagră, fenomen apărut ultima dată în urmă cu 40 de ani.

Citește și: Legătura neștiută dintre eclipse și cutremure. Un seism puternic ar putea avea loc luna aceasta

Mai exact temperatura apei mării va înregistra cel puțin 21-22 de grade Celsius, iar în aer vor fi înregistrate nu mai puțin de 27 de grade Celsius.

”Temperatura apei mării, raportat la media multianuală, prezintă un trend ascendent. Astăzi (vineri, 20 octombrie 2023) sunt 18 grade Celsius în larg și 16,8 grade Celsius la mal.

Raportat la intervalul multianual, observăm o creștere cu 5 grade”, a afirmat Răzvan Mateescu, specialist al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanța.

În 1983, tot în luna octombrie, la malul Mării Negre erau resimțite peste 26 de grade Celsius în atmosferă, iar la nivelul mării, temperatura era cu mult peste media normală a perioadei, potrivit playtech.ro.

×
Subiecte în articol: fenomen Marea Neagrã
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close