Antena 3 CNN Actualitate Inedit Doi mari generali în același mormânt: ”Comuniștii m-au arestat ca pe un borfaș de rând!”

Doi mari generali în același mormânt: ”Comuniștii m-au arestat ca pe un borfaș de rând!”

Doi mari generali în același mormânt: ”Comuniștii m-au arestat ca pe un borfaș de rând!”
Sursa foto: foto: Pixabay.com
17 Sep 2019   •   18:46

Generalii Mihail Cristodulo Cerchez și Radu Korne se odihnesc în același mormânt, în Cimitirul ”Eternitatea” din Iași. Primul a fost erou în Războiul de Independență, iar Osman-Pașa i-a predat lui sabia. Cel de-al doilea a luptat, cu eroism, în ambele războaie mondiale, fiind decorat pentru faptele de vitejie. A fost ucis de către comuniști, în Închisoarea Văcărești

Sus, pe piatra de mormânt, stă scris: ”General Michail Cristodulo Cerchez, 8 iunie 1939 - 12 iulie 1885”. Puțin mai jos, pe mâna stângă cum privești: ”General Radu Korne, 1895 - 1949”. Două dintre cele mai mari personalități ale noastre odihnesc în aceeași criptă, în Cimitirul ”Eternitatea” din Iași.
Mihail Cristodulo Cerchez s-a născut la Bârlad.

A trecut prin toate etapele carirerei militare. În 1877, se afla la comanda trupelor din Divizia 2 și 1 Infanterie, în acțiunile de apărare de pe Dunăre, dar Marele Duce Nicolai Nicolaevici, comandantul armatei ruse în războiul contra turcilor, 1877 - 1878, e prea mândru să ceară ajutor. Până într-o zi, când, de la Târnovo, unde-și are cartierul general, trimite o telegramă. ”11/7 1877. Urgent. Târnovo. Prințului Carol al României, oriunde s-ar afla el. Turcii, masând o mulțime imensă, ne distrug. Rog să faci fuziune, demonstrație și, dacă este posibil, să treci Dunărea, așa cum dorești, între Jiu și Corabia. Această demonstrație îmi este indispendabilă, pentru a facilita mișcările mele”.

Continuarea, pe A1 Premium.

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close