Antena 3 CNN Actualitate Inedit Controverse uriaşe după ce o femeie cu ten alb a câştigat un concurs de Miss în Africa | Ea este Brooke, frumuseţea controversată din Zimbabwe

Controverse uriaşe după ce o femeie cu ten alb a câştigat un concurs de Miss în Africa | Ea este Brooke, frumuseţea controversată din Zimbabwe

Concursul Miss Univers Zimbabwe a transmis o undă de șoc în lumea acestor competiții și a provocat un tsunami de comentarii pe rețelele sociale, după ce titlul a fost câștigat de modelul Brooke Bruk Jackson.

Controverse uriaşe după ce o femeie cu ten alb a câştigat un concurs de Miss în Africa | Ea este Brooke, frumuseţea controversată din Zimbabwe
Sursa foto: Instagram@brooke_brukjackson
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Sep 2023   •   13:06

Victoria acestei tinere de 21 de ani, cu o înălțime de 1,86 metri, se profilează asemenea unei pete de culoare într-o mare cenușie, date fiind următoarele realități: este albă într-o țară în care 98% din populație este de culoare și, mai mult, s-a născut acolo.

Concursul Miss Univers Zimbabwe a avut loc pe 16 septembrie anul curent, pentru prima dată în ultimii 22 de ani.

"Sunt mândră că sunt din Zimbabwe. Este șocant și uimitor, în același timp. Sunt foarte copleșită. Abia aștept să îmi îndeplinesc îndatoririle de reprezentantă a țării mele în El Salvador (unde va avea loc concursul Miss Univers 2023, n.r).

Sunt model de câțiva și am călătorit în întreaga lume, dar acesta este primul meu concurs", a declarat Jackson, citată de presa internațională.

Comentatorii de specialitate notează că, pe lângă expunerea internațională, titlul național de Miss Univers i-a adus lui Booke Bruk Jackson și 10.000 de dolari, cash.

Controverse după victoria lui Brooke Bruk Jackson

Unele publicații au relatat succesul lui Jackson sub titluri precum "un triumf al diversității", însă realitatea este că victoria tinerei cu tenul alb și părul șaten a împărțit internetul în două: unii critici spun că Jackson a câștigat concursul pentru că este albă și că ar fi trebuit să fie selectată o concurentă de culoare pentru a reprezenta această țară africană.

Alții atrag atenția că situația nu este chiar excepțională și că, în Anglia, titlul de Miss Univers 2021 a fost câștigat de Rehema Muthamia, o tânără de origine kenyană, precedată în 2019 de Bhasha Mukherjee, de origine indiană.

Potrivit presei internaționale, câștigătoarea concursului Miss Univers Zimbabwe a fost decisă de șapte judecători, dintre care șase sunt de culoare.

Cine este Brooke Bruk Jackson, Miss Univers Zimbabwe 2023

Brooke Bruk Jackson este originară din Harare, capitala țării.

Purtătoarea coroanei de Miss Zimbabwe lucrează ca terapeut de înfrumusețare la cabinetul Aesthetic Solutions Zim din oraș și este, de asemenea, model part-time.

A studiat la Chispite Senior School din Harare și a absolvit Academia Britanică de Design Vestimentar din Londra.

În octombrie 2022, Jackson a semnat un contract cu agenția de modelling Boss Models South Africa, din Cape Town, Africa de Sud.

Zimbabwe, una dintre cele mai sărace țări din lume

Zimbabwe, țara care a ales-o Miss Univers pe Brooke Bruk Jackson, are o populație de circa 16 milioane de locuitori și un PIB per capita de 1.267 de dolari la nivelul anului 2022, în scădere cu aproape 30% față de anul precedent.

Spre comparație, PIB-ul per capita în România a fost 12.280 dolari în 2022.

Inflația anuală în Zimbabwe a fost anul trecut de 104,7%.

Din totalul populației, se estima - în 2019 - că 6,6 milioane de oameni trăiesc în sărăcie extremă, în special în mediul rural.

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close