Antena 3 CNN Actualitate Încă un medicament împotriva tusei, interzis în România

Încă un medicament împotriva tusei, interzis în România

Încă un medicament împotriva tusei, interzis în România
17 Feb 2019   •   09:20

Agentia Nationala a Medicamentului a cerut farmaciilor sa blocheze orice vanzare a expectorantului Epistat, produs al grupului de firme maghiar Gedeon Richter.

Epistatul se găsește sub formă de tablete și sirop și conține, la fel ca și Eurespal, Fenspirida.

Despre Fenspirida

1. Fenspirida este un medicament de uz relativ recent în România. Clorhidratul de fenspiridă (substanța activă din preparatul Eurespal) a devenit disponibil în Romania abia după 1989. (Deși a fost sintetizată încă de la sfârșitul anilor ’60).

2. Fenspirida (produs original al laboratoarelor Servier) este un antinflamator nesteroidian cu proprietăți antitusive, antialergice și bronhodilatatoare, ce este frecvent administrată la copil pentru tratarea afecțiunilor respiratorii acute, cât și a celor obstructive cronice din categoria astm bronșic sau bronhopneumopatie obstructivă cronică.

3. Pănă acum administrarea a două comprimate de 80 mg fenspiridă zilnic era utilizată pentru ameliorarea toleranței la efort, diminuarea episoadelor anuale de suprainfecție și reducerea spitalizărilor.

4. În august 2018 mai multe medicamente de inimă au fost retrase de pe piața din România deoarece conțineau o substanță cu potențial cancerigen.

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close