Antena 3 CNN Actualitate Un fost ministru al Justiției cere stoparea condamnărilor nelegale | FACIAS: ”Prezumţia de nevinovăţie a fost tratată ani la rând ca un moft”

Un fost ministru al Justiției cere stoparea condamnărilor nelegale | FACIAS: ”Prezumţia de nevinovăţie a fost tratată ani la rând ca un moft”

Afirmatie-şoc a fostului ministru al justiției, Tudorel Toader. Acesta a afirmat că în România, timp de 14 ani, s-au dat condamnări după o lege care era neconstituțională. Declaraţia a fost făcută în cadrul dezbaterii organizate de FACIAS şi de Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Camera Deputaţilor.

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Oct 2023   •   09:28

”Prezumţia de nevinovăţie a fost tratată ani la rând ca un moft, iar drepturile şi libertăţile justiţiabililor au fost privite de autorităţile naţionale ca fiind o chestiune ornamentală”, spune FACIAS.

Legislaţia din domeniu trebuie modificată, iar aceasta a fost o primă dezbatere pentru ca avocaţi, asociaţii de specialitate şi membrii ai Parlamentului României să stea faţă în faţă pentru a găsi soluţii.

FACIAS constituie un grup de lucru pentru a discuta despre neregulile din justiția din România şi pentru a veni cu modificări în legisţatie, astfel încât să existe o justiţie corectă, iar oamenii nevinovaţi să nu mai aibă de suferit.

Rolul camerei preliminare ar trebui întărit, este una dintre modificările despre care avocaţii au discutat alături de cei de la FACIAS, dar şi clarificarea regimurilor nulităţilor absolute şi relative şi atragerea răspunderii magistraţilor au fost mesaje clare care arată ca legislaţia din domeniu ar trebui modificată.

”Legiuitorul ar trebui să se aplece să clarifice o serie întreagă de neconcordanțe. Un alt element ține de conduita individuală a celor chemați să aplice legea statului, fie ca vorbim de procuror sau de judecător”, a declarat avocatul Victor Alistar.

Fostrul Ministru al Justiţiei, Tudorel Toader recunoaşte că legislaţia juridică de la noi lacune şi are nevoie de modificări.

Tudorel Toader spune că în perioada în care era ministru al justiției s-a dat o decizie de neconstituționalitate a unei legi, după ce 14 ani aceasta s-a aflat în vigoare. 14 ani de nedreptate pentru români. Cine știe câți români au suferit, judecați în baza unei legi neconstituționale, mai spune fostul ministru.

”Abuzurile din Justiție, dacă mă întrebați de ele înseamnă că sunt. În dezbatere spunea că sunt niște erori judiciare, dar cel mai bine le vede cel care a stat în pușcărie, a fost supus urmăririi penale și ulterior s-a dovedit că fapta nu exista!”, a declarat Tudorel Toader, fost ministru al Justiției.

Comisia pentru abuzuri din Camera Deputaţilor susţine că erorile judiciare ar trebui să fie corectate atunci când ele există.

×
Subiecte în articol: FACIAS tudorel toader
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close