Antena 3 CNN Actualitate Conform ANSVSA, în România nu mai există focare de gripă aviară

Conform ANSVSA, în România nu mai există focare de gripă aviară

Focarele de gripă aviară din Județele Mureș și Harghita au fost stinse, astfel, în România nu mai există nici o suspiciune cu privire la gripa aviară. Restricțiile de circulație au fost ridicate.

Conform ANSVSA, în România nu mai există focare de gripă aviară
Sursa foto: Getty Images
de Viorel Aydan Cioroi    |    24 Iun 2021   •   16:50

Principalele focare de gripă aviară din județul Mureș au fost în localitățile Ungheni, Cozma, Sântana, Grebenișu de Câmpie iar în județul Hargita în localitatea Cristuru Secuiesc. Acestea au fost stinse în perioada 11-14 iunie. 

Odată cu ridicarea restricțiilor, fermele avicole de pe teritoriul celor două județe pot comercializa păsările la nivel național și pot participa la schimburi intracomunitare și, de asemenea, pot realiza exporturi de păsări vii, carne de pasăre și alte produse provenite din acestea.

 „Comercializarea păsărilor vii se face în condițiile respectării obligațiilor și responsabilităților prevăzute de legislația în vigoare, cu precădere pe cele privind respectarea cerințelor de sănătate și bunăstare animală, biosecuritate, supraveghere sanitară veterinară și asigurarea trasabilității.”, menționează ANSVSA într-un comunicat.

ANSVSA analizează situația epidemiologică a gripei aviare din Europa și totalitatea mesajelor transmise de către Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor și de către Comisia Europeană.

„ANSVSA monitorizează în permanență statusul de sănătate al păsărilor domestice și al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piaţă să fie comercializate doar produse provenite de la animale sănătoase și să fie protejată industria avicolă din țara noastră.” mai menționează ANSVSA în același comunicat.

În acest sens s-a stabilit o colaborare cu Ministerul Apelor și Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Colegiul Medicilor Veterinari din România și cu asociațiile ornitologice.

La nivel European, exită mai multe focare de gripă aviară: 10 în Polonia, 37 în Olanda, 10 în Belgia, 8 în Estonia, 13 în Finlanda, 4 în Germania, 3 în Lituania și 5 în Suedia.

În acest moment în România nu există nici o suspiciune de gripă aviară 

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close