Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Proveniența și forma corectă a cuvântului „cardigan”

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Proveniența și forma corectă a cuvântului „cardigan”

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Proveniența și forma corectă a cuvântului „cardigan”
16 Ian 2019   •   11:40

Vorbim despre un articol vestimentar foarte iubit: „cardiganul”. Este o jachetă tricotată, cu nasturi în față pe care o poartă și bărbații, și femeile. Denumirea a intrat în română din franceză și din engleză, termenul este însă englezesc la origine. „Cardigan” este în dicționarele românești prezent, dar încă există oscilații în privința accentuării. Un lucru e sigur, cuvântul se bucură de o mare popularitate, de peste 10 ani la noi și aproape că a înlocuit „jacheta”. Și mai are și o poveste foarte interesantă pe care v-o spun chiar acum.  

Cardiganul este un plover cu nasturi în față, sau fără nasturi dar deschis în față, spre deosebire de plover care așa cum îi spune numele din engleză este „pull over” adică tras pe deasupra capului ca să fie îmbrăcat. Numele îi vine de la un personaj din secolul al 19-lea, James Brundenell of Cardigan. Era un ofițer al armatei britanice care a luptat în războiul Crimeei. Se pare că trupele sale au purtat pentru prima dată aceste haine tricotate din lână, iar legenda spune că ofițerul ar fi inventat ținuta aceasta mult mai practică după ce poalele lungi ale hainei sale militărești ar fi luat foc de la un șemineu într-un moment de neatenție. Faima pe care a câștigat-o lordul Cardigan după război a făcut celebru și acest articol vestimentar. 

La început cardiganul era o vestă tricotată, deci o haină fără mâneci dar termenul s-a extins și asupra altor modele. Coco Chanel l-a adorat și l-a făcut celebru în moda feminină însă asta dintr-un motiv foarte, foarte simplu: detesta ploverele la baza gâtului care îi răvășeau coafura atunci când le îmbrăca pentru că nu aveau nasturi așa că această jachetă care putea fi îmbrăcată  mult mai elegant, o încânta.   

Revenind la cuvântul din română, se pronunță ba cardigan ba cardigan. DEX ne recomandă varianta accentuată pe prima silabă, dar e clar că există mari fluctuații în uz. 

Cardigan

Cardigan

Recunosc că prima dată când am auzit cuvântul în română mi s-a părut o alegere un pic snoabă, totuși termenul s-a impus cu o putere incredibilă și pentru jacheta clasică și pentru jacheta lungă, deschisă, fără nasturi.

×
Subiecte în articol: Pe cuvant
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close