Antena 3 CNN Actualitate Educație Cum e corect? "Imperios necesar" sau "impetuos necesar"? Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Cum e corect? "Imperios necesar" sau "impetuos necesar"? Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Cum e corect? "Imperios necesar" sau "impetuos necesar"? M-a întrebat cineva zilele trecute pe Facebook. E o situație tare interesantă aici. Ambele cuvinte folosite aici adverbial cu rol de superlativ, întărire seamănă destul de mult și ca formă și ca sens. Absolut necesar vrem să spunem, de fapt. Vedem împreună care e varianta care circulă în româna actuală și dacă discutăm în acest context de corect versus incorect.

Cum e corect? "Imperios necesar" sau "impetuos necesar"? Pe cuvânt, cu Ana Iorga
Sursa foto: Antena 3
de Ana Iorga    |    11 Oct 2021   •   09:56

"Imperios necesar" auzim, de fapt, în română, nu "impetuos necesar". "Lockdownul este necesar imperios", am citit chiar azi-dimineață pe G4media.ro.

"Este imperios necesară menținerea școlilor deschise", spunea acum o lună ministrul Educației. În această structură, aproape fixată în română, apare "imperios".

Să vedem definițiile din dicționar pentru imperios și impetuos.

"Imperios" este un adjectiv folosit adesea adverbial. Sensul: "Care este neapărat necesar, care cere o rezolvare imediată". Ce ne frapează e că imperios înseamnă deja neapărat necesar, deci "imperios necesar" e cam pleonastic.

Mergem mai departe la "impetuos". Conform DEX, impetuos este un adjectiv cu sensul "Care dovedește o forță sau se manifestă ca o forță de nestăpânit; năvalnic tumultuos". Ei, e diferit ca sens. Hai să le vedem acum împreună.

"Imperios" = absolut necesar, trebuincios, obligatoriu, stringent, presant, arzător.

"Impetuos" = năvalnic tumultuos.

Spuneam că imperios este cuvântul pe care vorbitorii îl folosesc de fapt aici, așa arată construcția fixată. Dar e pleonastică.

Și am pus aici toate sinonimele din diverse dicționare explicative. E pleonasm să spui "imperios necesar", din moment ce imperios înseamnă absolut necesar, trebuincios, obligatoriu, stringent, presant, arzător. Dar așa s-a fixat, nu e singura construcție pleonastică. Totuși, nerecomandat.

În schimb, "impetuos" nu apare deloc în această structură și este bizar aici, dar sigur că ceva poate fi "impetuos necesar". Cum ar arăta? Păi să le vedem împreună.

"Imperios necesar" este construcția des folosită în română, dar pleonastică. "Impetuos necesar" nu e deloc folosit, dar sună bine, de ce nu: necesar în mod năvalnic, necesar într-un mod tumultuos, puternic.

S-ar putea, de ce nu, la urma urmei, sputem crea noi această construcție, măcar nu e pleonastică.

Dar nu mai bine spunem simplu "imperios" când ceva e absolut necesar? Sau absolut necesar sau neapărat necesar. Nu imperios necesar. Nu discutăm de corect versus greșit aici, doar reflectăm la niste situatii interesante. Multumesc pentru intrebare!

×
Subiecte în articol: Pe cuvant Pe cuvânt, cu Ana Iorga
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close