Antena 3 CNN Actualitate Educație "Cardigan", cum a apărut cuvântul în limba română. Pe cuvânt, cu Ana Iorga

"Cardigan", cum a apărut cuvântul în limba română. Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Astăzi vorbim despre un articol vestimentar. Cardiganul. E jacheta tricotată cu nasturi în față pe care o poartă și bărbații, și femeile. Denumirea a intrat în română din franceză și din engleză, termenul este englezesc la origine.

"Cardigan", cum a apărut cuvântul în limba română. Pe cuvânt, cu Ana Iorga
Sursa foto: Antena 3
de Ana Iorga    |    27 Oct 2021   •   14:50

CARdigan ar fi pronunția din engleză, dar am auzit mai degrabă cardiGAN în română. Cuvântul se bucură de mare popularitate si asta de ani buni și aproape că a înlocuit jacheta. Și are o poveste foarte interesantă, v-o spun chiar acum.

Cardiganul este un pulover cu nasturi în față sau fără nasturi, dar deschis, spre deosebire de pulover, care, așa cum îi spune numele, e pulled over, adica tras pe deasupra capului ca să fie îmbrăcat. In DEX e definit asa: Jachetă tricotată, cu mâneci largi, încheiată cu nasturi în față.

Numele îi vine de la un personaj din secolul al 19-lea: James Brudenell, Earl of Cardigan. Era un ofițer al armatei britanice care a luptat în Războiul Crimeii. Se pare că trupele sale au purtat pentru prima dată aceste haine tricotate din lână. Iar legenda spune că ofițerul ar fi inventat ținuta aceasta mult mai practică după ce poalele lungi ale hainei sale militărești ar fi luat foc de la un șemineu într-un moment de neatenție. Faima pe care a câștigat-o Lordul Cardigan după război a făcut celebru și acest articol vestimentar.

La început cardiganul era o vestă tricotată, deci o haină fără mâneci, dar termenul s-a extins și asupra altor modele. Coco Chanel l-a adorat și l-a făcut celebru în moda feminină dintr-un motiv foarte simplu: detesta puloverele la baza gâtului care-i răvășeau coafura atunci când le îmbrăca, pentru că nu aveau nasturi. Așa că această jachetă care putea fi îmbrăcată mult mai elegant o încânta.

Revenind la română, vă spuneam că se pronunță ba CARdigan, ba cardiGAN. DEX ne recomandă varianta accentuată pe prima silabă, dar e clar că există mari fluctuații în uz.

Recunosc că atunci când am auzit prima dată cuvântul în română mi s-a părut o alegere un pic snoabă. Adică îl aveam pe jachetă, de ce am spune cardigan? Totuși termenul s-a impus cu o putere incredibilă și pentru jacheta clasică, și pentru acea jacheta deschisă, lungă, fără nasturi.

×
Subiecte în articol: Pe cuvant gramatica cardigan
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close