Antena 3 CNN Actualitate Descoperiți. Milionar român, în anchetă internațională bombă. BBC: 12 miliarde de dolari pentru românul Timiș

Descoperiți. Milionar român, în anchetă internațională bombă. BBC: 12 miliarde de dolari pentru românul Timiș

Descoperiți. Milionar român, în anchetă internațională bombă. BBC: 12 miliarde de dolari pentru românul Timiș
15 Iun 2019   •   23:48

Andreea Sava a prezentat la emisiunea ”Descoperiți”, reportajul incendiar al BBC, cu privire la Frank Timiș care ar urma să primească miliarde de dolari de la grupul petrloier britanic pentru două concesiuni de țiței și gaze din Senegal.

Frank Timiș ar urma să primească 12 miliarde de dolari de la grupul petrolier britanic pentru două concesiuni de țiței și gaze din Senegal.

BBC a realizat recent această investigație despre imperiul pe care acesta l-a dezvoltat în Vestul Africii. Potrivit sursei citate, Senegalul a acordat companiei Petro-Tim două blocuri petroliere în anul 2012 fără ca această firmă să aibă vreo experiență în domeniu. 

Ulterior, fratele președintelui din Senegal, Alioune Sall, a fost angajat la această firmă. Președintele Macky Sall a fost ales tot în 2012 și a promis că va lupta împotriva corupției. A ordonat o investigație în privința concesiunilor, iar aceasta a conchis că trebuie anulate. Dar peședintele i-a permis totuși lui Timiș să țină în continuare concesiunile. Potrivit documentelor interne din cadrul companiilor lui Timiș, acesta a făcut o plăți secrete de 250.000 de dolari pe an către fratele președintelui. Și l-a plătit cinci ani, ceea ce ar însemna 1,5 milioane de dolari. 

Cele două blocuri petroliere sunt acum operate de către gigantul britanic BP, după ce acesta le-a cumpărat în 2017 cu 250 de milioane de dolari. Rezervele de hidrocarburi au potențialul de a schimba țara africană. Însă banii se vor scurge la Timiș, potrivit BBC. Postul britanic spune că Timiș Corporation va primi ca redevențe între 9 și 12 miliarde de dolari în următorii 40 de ani, însă folosește cel mai des cifra de 10 miliarde de dolari în ancheta sa. În 2016, la următoarele alegeri au avut loc chiar și proteste ale populației împotriva afacerii și a Timiș Corporation. 

×
Subiecte în articol: Descoperiți
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close