Antena 3 CNN Actualitate Cum poate fi contestată o amendă de circulație în 2024. Ce trebuie să știe șoferii români

Cum poate fi contestată o amendă de circulație în 2024. Ce trebuie să știe șoferii români

Dacă ai luat o amendă de circulație și consideri că nu ai fost vinovat, legea permite să o poți contesta.

Cum poate fi contestată o amendă de circulație în 2024. Ce trebuie să știe șoferii români
Sursa foto: Arhivă
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Feb 2024   •   20:00

Șoferii care consideră că au fost amendați pe nedrept pot depune o contestație împotriva procesului-verbal.

Cu toate acestea, șoferii trebuie să știe că procedura nu este tocmai simplă, fiind necesare mai multe acte, precum și respectarea unor condiții.

Legea care reglementează posibilitatea de a contesta o amendă de circulație este O.G. nr. 2/2001.

Contravenția se constată printr-un proces-verbal încheiat de persoanele anume prevăzute în actul normativ care stabilesc și sancționează contravenția, denumite în mod generic agenți constatatori.

"Pot fi agenți constatatori: primării, ofițerii și subofițerii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne*), special abilitați, persoanele împuternicite în acest scop de miniștri și de alți conducători ai autorităților administrației publice centrale, de prefecți, președinți ai consiliilor județene, primari, de primarul general al municipiului București, precum și de alte persoane prevăzute în legi speciale.

Ofițerii și subofițerii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne constată contravenții privind: apărarea ordinii publice; circulația pe drumurile publice; regulile generale de comerț; vânzarea, circulația și transportul produselor alimentare și nealimentare, țigărilor și băuturilor alcoolice; alte domenii de activitate stabilite prin lege sau prin hotărâre a Guvernului", se menționează în O.G. nr. 2/2001, Articolul 15.

Potrivit legii, procesul-verbal de constatare a contravenției va cuprinde în mod obligatoriu:

  • data și locul unde este încheiat;
  • numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator;
  • numele, prenumele, domiciliul și codul numeric personal ale contravenientului,
  • descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
  • indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția;
  • indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație;
  • posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ;
  • termenul de exercitare a căii de atac și instanța la care se depune plângerea.

"În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoștință contravenientului dreptul de a face obiecțiuni cu privire la conținutul actului de constatare. Obiecțiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica "Alte mențiuni", sub sancțiunea nulității procesului-verbal", se menționează în O.G. nr. 2/2001, Articolul 16.

Contestarea procesulu-verbal de contravenție

"Lipsa uneia dintre mențiunile privind numele și prenumele agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii și a sediului acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată și din oficiu", se mai menționează în lege.

Pentru a contesta procesul-verbal întocmit de organul constatator este nevoie de întocmirea unui dosar de contestație.

Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.

Actele necesare pentru dosarul de contestație sunt: plângerea; copie după procesul-verbal de contravenție; dovada achitării taxei judiciare de timbru; alte documente justificative.

"Plângerea se depune și se soluționează în baza competenței alternative la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul", prevede Alineatul (1) al articolului 32, din O.G nr. 2/2001.

×
Subiecte în articol: amenda contestatie amendă şoferi
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close