Antena 3 CNN Actualitate Cultură Stelele baletului rusesc de la Teatrul de Balet Bolshoi dansează pe 31 octombrie la București într-o reprezentație de gală

Stelele baletului rusesc de la Teatrul de Balet Bolshoi dansează pe 31 octombrie la București într-o reprezentație de gală

Stelele baletului rusesc de la Teatrul de Balet Bolshoi dansează pe 31 octombrie la București într-o reprezentație de gală
18 Oct 2018   •   22:46

Stelele baletului rusesc vin la București. Spectacolul susținut de zece dintre cei mai buni balerini ai celebrului teatru rusesc vor susține o reprezentație, denumită “Spectacol de Gală”, va avea loc pe 31 octombrie la Sala Palatului și se anunță evenimentul cultural al toamnei.

Cei zece artiști care vor dansa la București fac parte din elita baletului mondial, fiind recompensați cu numeroase premii internaționale.

Iar lista e cu adevărat impresionantă.

Despre Maria Alexandrova, The New York Times scria că “este cu certitudine cea mai strălucitoare stea dintre soliști, care infuzează stilul ei clasic, perfect ca formă, cu energia contemporană”, se află la apogeul carierei. Și-a început cariera la Bolshoi Balet in anul 1997 iar în 2004 a devenit balerin principal.

În 2005 a fost declarată Artist Emerit iar în 2009 a primit titlul de  Artist al Poporului al Federației Ruse.

Ekaterina Krysanova a început baletul în anul 1995 iar din 2003 s-a alăturat echipei de la Bolshoi.  A câștigat prima medalie la Concursul Internațional pentru juniori de la Luxemburg în anul 2001. În 2016 a câștigat Premiul Benois-Massine Moscova-Positano.

Anastasia Stashkevich este balerin principal. A absolvit Academia de Coregrafie din Moscow în 2003. Tot atunci a și intrat în corpul de balet al Companiei Bolshoi. Au urmat numeroase premii, iar în 2013 a fost declarată Artist Emerit al Republicii Osetia de Nord-Alania.

Ana Turazashvili este una dintre cele mai tinere soliste ale teatrului Bolshoi din Moscova. Născută în Georgia, motiv pentru care presa internațională o compară cu legenda baletului universal, gruzina Nina Ananishvili, despre Ana Turazashvili se spune despre ea că este “viitorul star al Companiei Bolshoi”.

Margarita Shrainer a absolvit Academia de Coregrafie din Moscova în 2011 și tot atunci a intrat în corpul de balet al Companiei Bolshoi. În anul 2016, a fost selecționată pentru turneul din Londra unde a primit rolul Kitri din opera Don Quijote. Atunci The Telegraph scria că “Margarita reprezintă cea mai spectaculoasă evoluție a unei balerine, de la începător direct în vârful ierarhiei mondiale!”. După doar un an a debutat în turneul din Japonia cu rolul Mireille de Poitiers pentru care a primit aprecierile publicului și al presei de specialitate.

Vladislav Lantratov este balerin principal și s-a născut într-o familie de balerini. În 2006 s-a alăturat Companiei Bolshoi. A câștigat numeroase premii printre care și Soul of Dance, iar în anul 2014 a fost votat Cel mai Bun Balerin al Anului de către revista italiană Danza&Danza pentru rolul Prințului din Spărgătorul de Nuci. În 2015 a primit Masca de Aur la categoria Cel Mai Bun Balerin pentru rolul Petruccio din Îmblânzirea Scorpiei și a fost votat Balerinul Anului de către revista Tanz.

Ruslan Skvortsov este balerin principal și dansează la Compania Bolshoi de 20 de ani. În 2011 a primit de la Ballet Magazine UK premiul Soul Of Dance la categoria Star.

Vyaceslav Lopatin este balerin principal și membru al echipei Bolshoi Moscova din anul 2003. În 2009 a primit premiul Masca de Aur pentru cel mai bun duet, alături de celebra Natalia Osipova , pentru interpretarea din opera Silfida. În 2013 a fost declarat Artist Emerit al Republicii Osetia de Nord-Alania.

Denis Savin este leading soloist. În traducere liberă s-ar numi solist de frunte. Încă din anul 2002, de când a absolvit Academia de Balet Bolshoi a primit roluri principale. A fost Romeo din Romeo și Julieta sau Hamlet din opera cu acelasi nume. În anul 2012 a fost recompensat cu premiul Masca de Aur la secțiunea “Cel mai bun balerin”.

Artur Mkrtchyan este mezinul echipei, dar asta nu l-a împiediat să fie deja remarcat de către presa internațională. Jurnalista Janet Ward de la Bachtrack scria “…în timp ce toți dansatorii din pas de huit au fost excelenți, Artur Mkrtchyan a ieșit în evidență prin dansul său puternic și sinuos.”

Un spectacol incredibil

Publicul bucureștean va avea parte de un program de vis. În afara pas de deux din piese celebre precum Frumoasa Adormită, Flăcările Parisului, Don Quijote, Raymonda sau Silfida, Stelele baletului rusesc de la Teatrul de Balet Bolshoi vin și cu două teme din compoziția originală “Nureev” (Nureyev), interpretate chiar de către titularii de rol care au uimit spectatorii din toată lumea.

Opera “Nureev” este o saga a vieții celebrului balerin rus Rudolf Nureyev, avându-l compozitor pe Ilya Demutsky și coregraf pe Yuri Possokohov, iar în rolurile principale se regăsesc prim soliștii Maria Alexandrova (Margot Fonteyn), Vladislav Lantratov (Rudolf Nureyev) și Denis Savin (Erik Bruhn), care vor dansa  la București temele Duo Rudi & Margo și Scrisoarea lui Erik.

La mai puțin de un an de la lansarea operei “Nureev”, iubitori de balet din Romania au ocazia să vadă pe viu două dintre temele principale ale piesei, în interpretarea stelelor baletului moscovit, despre care au scris cele mai prestigioase publicații din lume. Și din acest motiv, Spectacol de Gală poate fi considerat evenimentul cultural al acestei toamne din Romania.

Programul complet al Spectacolului de Gală susținut de stelele baletului rusesc de la Teatrul de Balet Bolshoi

ACT 1

1. Pas de deux  “Frumoasa Adormită"
Musica: P. I. Tchaikovski
Coregrafia: M. Petipa
Balerini: Ekaterina Krysanova (solist principal), Ruslan Skvortsov (solist principal)
2. Pas de deux "Sagalobeli"
Musica:  folclor Georgian
Coregrafia: J. Posohov
Balerini: Ana Turazashvili (solist), Denis Savin (leading solist)

3. Pas de deux  “Făcările Parisului"
Musica: B. Asafiev
Coregrafia: V. Vaionen
Balerini: Margarita Shrainer (solist), Artur Mkrtchan (solist)

4. Pas de deux (Rudi and Margo), "Nureev"
Musica: I. Demutski
Coregrafia: J. Posohov
Balerini: Maria Alexandrova (solist principal), Vladislav Lantratov. (solist principal)

5. Waltz
Musica: M. Moskovskiy
Coregrafia: V. Vaionen
Balerini: Anastasiya Stashkevich (solist principal, Vyatcheslav Lopatin (solist principal)

ACT 2:

1. Pas de deux,  "Silfida"
Musica: H. Levenskold
Coregrafia: A. Burnonvile
Performers: Margarita Shrainer (solist), Artur Mkrtchan (solist)

2. Solo, (Scrisoarea lui Erik), "Nureev"
Musica: I. Demutski
Coregrafia: J. Posohov
Performers: Denis Savin (leading solist)

3. Pas de deux, "Raymonda"
Musica: A. Glazunov
Coregrafia: J. Grigorovich
Performers: Ekaterina Krysanova (solist principal), Ruslan Skvortsov (solist principal)

4. Pas de deux, ”Talismanul”
Musica: R. Drigo
Coregrafia: M. Petipa, R. Zaharov
Balerini: Anastasia Stashkevich (solist principal), Vyatcheslav Lopatin (solist principal)


5. Grand Pas,  "Don Quijote"
Musica: L. Minkus
Coregrafia: A. Gorsky
Balerini: Maria Alexandrova (solist principal), Vladislav Lantratov (solist principal), Margarita Shrainer (solist)

 

 

 

 

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close