Antena 3 CNN Actualitate Cultură Istoricul Adrian Cioroianu: „L-am cunoscut pe Corneliu Coposu ca un om viu, un om care fuma țigară după țigară”

Istoricul Adrian Cioroianu: „L-am cunoscut pe Corneliu Coposu ca un om viu, un om care fuma țigară după țigară”

Istoricul  Adrian Cioroianu: „L-am cunoscut pe Corneliu Coposu ca un om viu, un om care fuma țigară după țigară”
Sursa foto: Sursă foto: Facebook Fundația Corneliu Coposu
de Ina Maria Stoica    |    20 Mai 2019   •   19:49

Astăzi, 20 mai, se împlinesc 105 de la nașterea lui Corneliu Coposu, una dintre figurile centrale ale democratizării societății românești.

Corneliu Coposu, omul și liderul opoziției postdecembriste din România, a avut un destin care a devenit un simbol al luptei anticomuniste, un om care și-a asumat destinul, care nu și-a compromis valorile.

Adrian Cioroianu, istoric și ambasador delegat permanent al României pe lângă UNESCO, consideră că Corneliu Coposu, rămâne unul dintre personajele exponențiale ale tranziției postcomuniste de la noi.

„Coneliu Coposu rămâne unul dintre personajele exponențiale ale tranziției postcomuniste la noi, și din acest motiv, cu siguranță va rămâne în istorie. E drept că Corneliu Coposu a fost și un pioner al doctrinei creștin-democrate la noi, un curent politic manifestat atunci prin Partidul Țărănesc”, a precizat istoricul, Adrian Cioroianu.

În ceea ce privește rolul pe care Corneliu Coposu l-a jucat în revenirea României la democrație, istoricul consideră meritul său unul uriaș.

Corneliu Coposu – un om cu bune și cu rele, dar cu un rol imens în istorie

 „Pe de altă parte ca istoric, opinia mea este să-l privim ca un personaj real, să nu reținem numai legenda, care este eminamente pozitivă, dar să îl reținem ca un om viu, un om care venea foarte des în Facultatea de Istorie. Noi l-am cunoscut ca un om foarte viu, care fuma țigară de la țigară și știam cei care citeam ziarele zi de zi, că între Corneliu Coposu și Ion Rațiu nu au fost întotdeauna cele mai amicale, cele mai bune relații, a fost un om cu toate cele bune și cu toate limitele pe care orice om le are, dar rolul său rămâne uriaș în istoria noastră”.

Istoricul a mai precizat faptul că acum 29 de ani, pe 20 mai 1990 au avut loc primele alegeri libere.

„Puțini îl cunoașteau pe Corneliu Coposu atunci, mulți îl priveau ca pe o ciudățenie, însă lumea l-a respectat, a fost unul dintre oamenii care a știut să impună respect, la fel și regele Mihai. A fost stimat pentru rezistența lui anticomunistă și nu numai, dar și toți ceilalți lideri țărăniști. Mai ales cei care au trecut prin închisori, meritau respect pentru faptul că se opuseseră comunismului”, a concluzionat istoricul.

×
Subiecte în articol: istoric corneliu coposu
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close