Antena 3 CNN Actualitate Controale la toate băncile din România! ANPC verifică documentele de credite în Euro, Lei și Franci Elvețieni

Controale la toate băncile din România! ANPC verifică documentele de credite în Euro, Lei și Franci Elvețieni

ANPC face verificări la toate băncile din România. Inspectorii ar avea în vedere sistemul de creditare.

Controale la toate băncile din România! ANPC verifică documentele de credite în Euro, Lei și Franci Elvețieni
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    26 Ian 2024   •   23:00

Fiecare bancă în acest moment se află într-un control de fond, iar rezultatele urmează să fie anunţate după ce se vor finaliza procesele verbale de constatare a contravenţiei, a declarat, vineri, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel.

”Fiecare bancă în acest moment se află într-un control de fond... Am plecat de la povestea controlului privind informarea consumatorilor la faza precontractuală şi am descoperit anumite lucruri.

După ce finalizăm prin procesul verbal de constatare şi contravenţie şi prin, bineînţeles, ordinele semnate de preşedintele autorităţii, în momentul acela le vom şi comunica.

Am solicitat tuturor băncilor care au avut de-a lungul timpului creditare în CHF (franci elveţieni n.r.), euro şi lei anumite documente. Le-am primit parte dintre ele, parte dintre ele urmează să le primim în perioada următoare. Le scanăm, le verificăm, sunt mai mulţi oameni care se uită.

Am cerut şi nişte păreri, inclusiv către celelalte instituţii ale statului şi o să luăm o hotărâre în momentul în care finalizăm documentul de control”, a explicat Paul Anghel, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres. 

Val de controale ANPC la bănci. Horia Constantinescu: "Sperăm să aducem lumină"

ANPC a început, în august 2023, la nivelul întregii țări, o amplă campanie de control a operatorilor din domeniul bancar.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor va verifica dacă băncile și-au făcut publicitate corect și dacă au prezentat riscurile atașate creditelor.

"Am calibrat aceste verificări, raportate la acordarea contractelor de credit, în diverse etape pentru că între timp au apărut acte normative ce au schimbat total paradigma celor precedente.

Din acest motiv facem o analiză amănunțită a fiecăreia dintre etape în primul rând plecând de la ideea că unele dintre contestații au fost câștigate de către autoritatea noastră, altele nu.

Există motivări ale judecătorilor de care cu siguranță vom ține cont. Sperăm în felul acesta să aducem lumină în tot ceea ce reprezintă o prea mare povară pentru mulți dintre consumatori", a declarat în direct la Antena 3 CNN, Horia Constantinescu, președinte ANPC.

×
Subiecte în articol: credite controale ANPC România documente banci
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close