Antena 3 CNN Actualitate Întâlnirea dintre Klaus Iohannis şi Ludovic Orban. Preşedintele şi-a dat acordul în privinţa listei cu numele noilor miniştri

Întâlnirea dintre Klaus Iohannis şi Ludovic Orban. Preşedintele şi-a dat acordul în privinţa listei cu numele noilor miniştri

Întâlnirea dintre Klaus Iohannis şi Ludovic Orban. Preşedintele şi-a dat acordul în privinţa listei cu numele noilor miniştri
24 Oct 2019   •   12:36

UPDATE. Întâlnirea dintre Klaus Iohannis şi Ludovic Orban a avut loc la Palatul Cotroceni şi a durat în jur de o oră. Au discutat despre numele noilor miniştri din guvern şi despre programul de guvernare. Preşedintele şi-a dat acordul în privinţa listei de miniştri. 

Preşedintele PNL a plecat spre Parlament cu lista pe care o va supune dezbaterii în şedinţa conducerii partidului. Va fi doar o şedinţă scurtă în care vor lua act de lista discutată cu Iohannis, nu vor mai fi modificări şi în această şedinţă. 

Au existat nemulţumiri din partea liberalilor în privinţa anumitor nume de pe listă. Surse din partid spuneau că mulţi dintre cei care s-au regăsit pe listă nu ar fi fost aleşi pe criteriul competenţei, ci pe cel al apropierii de liderul Orban. Nemulţumirile au fost şi din partea USR, care spuneau că ar putea condiţiona votul în Parlament de absenţa de pe această listă a unor nume, în special cel de la Ministerul Sănătăţii. Şi cei din ALDE au avut reticenţe, spunând că nu şi-ar dori să vadă miniştri cu probleme de imagine în trecut. 

Citiţi şi Lista de miniștri cu care premierul desemnat Ludovic Orban a plecat de la Cotroceni

UPDATE Premierul desemnat Ludovic Orban îi prezintă, chiar în aceste momente, lui Klaus Iohannis cu miniştrii din noul guvern.

Biroul Politic Naţional al PNL se reuneşte, joi, pentru a valida lista cu miniştrii Cabinetului Orban şi programul de guvernare.

Premierul desemnat Ludovic Orban ar urma ca după-amiază să depună aceste documente la Parlament, potrivit unor surse liberale.

Marţi şi miercuri, Ludovic Orban a încheiat a doua rundă de negocieri cu PMP, ALDE, USR, UDMR şi Pro România pentru a obţine din partea acestor formaţiuni politice sprijinul pentru învestirea Guvernului, Orban declarându-se încrezător în şansele Executivului de a trece de Parlament.

"Eu mă menţin încrezător. Continuăm discuţiile. Am încredere că, aşa cum au existat 238 de parlamentari care au înţeles necesitatea de a pune punct guvernării PSD, se vor găsi un număr suficient de parlamentari, minim 233, care să înţeleagă că este vital pentru România să aibă un guvern legitim", a spus Orban,

În urma discuţiilor, liderii ALDE, UDMR, PMP şi USR au spus că există şanse de a susţine învestirea Guvernului, în schimb liderul Pro România a anunţat că parlamentarii formaţiunii nu vot vota Guvernul PNL.

* Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, după cea de a două rundă de negocieri cu premierul desemnat, că va merge în Biroul Politic Executiv al partidului, unde va susţine să se dea votul în favoarea învestiturii Guvernului PNL.


* De asemenea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că sunt şanse serioase ca Guvernul Orban să treacă în săptămânile care urmează şi a anunţat că formaţiunea pe care o conduce va lua o decizie în privinţa susţinerii noului Executiv numai după ce vor fi depuse programul de guvernare şi lista cu propunerile de miniştri.

* Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a susţinut că o decizie privind învestirea Cabinetului Orban va fi luată în Colegiul Naţional al Partidului Mişcarea Populară, iar preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat că a ajuns la un acord cu reprezentanţii PNL şi, probabil, la finele săptămânii, formaţiunea pe care o conduce va lua o decizie finală de susţinere a noului guvern.

* "Nu era nicio surpriză faptul că noi, cei de la Pro România, nu vom vota pentru învestirea Guvernului PNL", a precizat, în schimb, liderul Pro România, Victor Ponta.

* Potrivit calculelor liberalilor, după discuţiile de miercuri, Guvernul ar fi susţinut de 221 de parlamentari, din cele 233 de voturi necesare, însă Ludovic Orban a precizat că mai sunt negocieri cu peste 25 de parlamentari. Lista Cabinetului Orban ţine cont de toate discuţiile purtate cu partenerii şi va fi consultată cu preşedintele Klaus Iohannis, a precizat premierul desemnat. Orban a anunţat că va transmite o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului pentru a propune un calendar cât mai rapid de învestire a Guvernului.

"Calendarul de învestitură normal că este, din punctul meu de vedere, fiind o nevoie urgentă pentru învestirea guvernului, un calendar cât mai rapid. Luni să fie Birourile permanente reunite, luni după-amiază şi în cursul zilei de marţi să fie audierea miniştrilor sau marţi să fie audierea miniştrilor, iar miercuri să se convoace plenul pentru realizarea votului de învestitură", a propus Orban.

* Pe de altă parte, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat miercuri că votul de învestitură pentru Guvernul Orban va avea loc, cel mai probabil, pe 4 noiembrie şi că există "şanse mici ca acest guvern să fie învestit în perioada următoare".

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close