Antena 3 CNN Actualitate Cât costă să-ţi asiguri locuinţa în 2024. Amenda pe care trebuie să o plătească românii care nu au asigurare obligatorie PAD

Cât costă să-ţi asiguri locuinţa în 2024. Amenda pe care trebuie să o plătească românii care nu au asigurare obligatorie PAD

Legislația impune contractarea unei asigurări obligatorii pentru locuință sau o asigurare obligatorie PAD. Astfel, în caz de cutremur, inundaţii sau alunecări de teren, românii pot fi despăgubiţi rapid.

Cât costă să-ţi asiguri locuinţa în 2024. Amenda pe care trebuie să o plătească românii care nu au asigurare obligatorie PAD
Sursa foto: pixabay
de Georgiana Adam    |    24 Ian 2024   •   08:00

Cu toate că este obligatorie prin lege, asigurarea pentru locuință a fost mereu un subiect sensibil în România. 4 din 5 locuinţe nu au asigurare PAD, deși este obligatorie prin lege, iar lipsa unei astfel de asigurări aduce după sine amenzi pentru proprietarii de imobile.

Polița de asigurare obligatorie a locuinței (PAD) este o poliță de asigurare împotriva dezastrelor naturale, a fost adoptată prin legea cu numărul 260 din 2008 și presupune obligativitatea fiecărui proprietar de locuință să dețină o astfel de asigurare.

În cazul în care locuința este afectată în urma unui cutremur, a unor inundații sau alunecări de teren, plata despăgubirilor se face în termen de maximum 5 zile de la primirea dosarului de daună de la asiguratorul care a încheiat polița și care a întocmit dosarul de daună.

Citeşte şi: Tot ce trebuie să știi despre viza de flotant. Acte necesare pentru obținerea documentului

Ce este asigurarea obligatorie PAD

PAD sau Polița de Asigurare împotriva Dezastrelor naturale include asigurarea locuinței în caz de cutremure, alunecări de teren și inundații. 

Această asigurare PAD este obligatorie atât pentru proprietarii persoane fizice, dar și cele juridice.

Asigurări obligatorii mai au și cei cu locuințe noi cumpărate prin credite imobiliare, deoarece asigurarea obligatorie pentru locuință este unul dintre documentele absolut necesare în dosarul de finanțare.

O asigurare obligatorie pentru locuință poate fi încheiată la PAID – Pool-ul de Asigurări Împotriva Dezastrelor Naturale – o societate de asigurare-reasigurare fondată în 2009 prin acordul mai multor societăți de private active pe piața din România.

Cât costă o asigurare obligatorie PAD

Asigurarea obligatorie pentru locuințe PAD este stipulată prin lege, iar cei fără o asigurare obligatorie de locuință sunt sancționați cu o amendă între 100 și 500 de lei.

Locuință tip A, având o sumă asigurată de 100.000 lei și o primă de asigurare de 130 lei /an. O locuință de tip A este o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.

Locuință tip B, având o sumă asigurată de 50.000 lei și o primă de asigurare de 50 lei/an. O locuință de tip B este o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic (ex. chirpici).

Câți bani primești în caz de dezastru la o asigurare de locuință obligatorie

În cazul locuinţelor de tip A, românii care îşi fac asigurare PAD primesc, în caz de cutremur, inundaţii, alunecări de teren sau alte pagube, o despăgubire de 100.000 de lei.

În ceea ce priveşte locuinţele de tip B, românii asiguraţi pot fi despăgubiţi rapid cu până la 50.000 de lei.

Ce este asigurarea facultativa de locuință

Potrivit datelor UNSAR, doar 17% din locuințele românilor beneficiază și de o asigurare facultativă. Acestea se pot încheia doar pentru locuințele care sunt deja protejate de o poliță obligatorie PAD.

Polițele facultative de asigurare a locuinței sunt pentru cei care vor protecție la o gamă mult mai largă de riscuri și să obțină despăgubiri mult mai mari decât în cazul asigurărilor obligatorii PAD.

Printre riscurile acoperite printr-o asigurare facultativă pentru locuințe se încadrează:

  • incendii;
  • explozii;
  • inundații cauzate de vecini ori de defecțiunile instalațiilor sanitare;
  • pagube cauzate de trăsnete;
  • căderea aparatelor de zbor;
  • daune cauzate de: furtuni, căderi de grindină, avalanșe de zăpadă, provocate de greutatea zăpezii, căderea accidentală a corpurilor sau aluviunile produse de inundații.
  • pot fi asigurate echipamente electronice și electrocasnice;
  • puteți include și clauze pentru despăgubiri în caz de furt sau de vandalism, inclusiv cele provocate în timpul protestelor și revoltelor populației.
×
Subiecte în articol: locuinta asigurare obligatorie PAD amenda
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close