Antena 3 CNN Actualitate Camera Deputaților a refuzat înscrierea în Sistemul național de protecție cibernetică ȚIȚEICA

Camera Deputaților a refuzat înscrierea în Sistemul național de protecție cibernetică ȚIȚEICA

Constatarea unui atac informatic amplu asupra serverelor Camerei Deputaţilor nu este o surpriză pentru specialiştii români in securitate cibernetică, au precizat surse oficiale pentru Radu Tudor, jurnalist şi realizator Antena 3 CNN.

de Andreea Ştefan    |    30 Ian 2024   •   20:57

Există două precedente foarte grave care au generat atacul de azi.

Primul: Camera Deputaţilor a refuzat în scris, în urmă cu câţiva ani, ca infrastructura informatică a sa să fie protejată de Centrul Naţional Cyberint aparţinând Serviciului Român de Informaţii.

Al doilea: În urmă cu un an, Centru Naţional Cyberint a atras atenţia conducerii Camerei Deputaţilor că echipamentele învechite, softurile şi sistemele informatice depăşite nu mai pot genera update şi protecţie informatică pentru Parlament şi generează vulnerabilitate pentru atac informatic. Nici o măsură nu a fost luată de atunci.

Centru Naţional Cyberint operează de câţiva ani un Sistem național de protecție a infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor cibernetice intitulat ŢIŢEICA, după numele faimosului matematician român, prin care infrastructura IT din instituţiile de stat este protejată de atacuri informatice, care au ajuns la nivelul zecilor de mii pe an.

România se află azi în faza ŢIŢEICA 2 de implementare a sistemului de protecţie a infrastructurii cibernetice pentru instituţiile statului, iar Camera Deputaţilor a decis să se înscrie abia în faza ŢIŢEICA 3, apelând la fonduri din PNRR, care se decontează mai puţin rapid decât fondurile naţionale.

Citește continuarea articolului pe site-ul radu-tudor.ro.

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close