Antena 3 CNN Actualitate Lucian Boia: "Ambasadorul american la Chișinău are dreptate. Basarabia nu e România"

Lucian Boia: "Ambasadorul american la Chișinău are dreptate. Basarabia nu e România"

Lucian Boia: "Ambasadorul american la Chișinău are dreptate. Basarabia nu e România"
03 Sep 2016   •   17:23

Istoricul Lucian Boia a declarat, într-un interviu pentru news.ro, că declarația ambasadorului american la Chișinău este corectă.

”Afirmaţia corectă e că Basarabia nu e România sau că e aproape de România, dar nu e identică, nu sunt acelaşi lucru. Asta este. Ce s-a putut în 1918 nu s-a mai putut la 1989 sau la 1990, din mai multe motive”, a explicat Boia, pentru news.ro.

Ambasadorul american la Chișinău, James Pettit, a declarat, în urmă cu o săptămână, că Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure.

“Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”, a declarat James Pettit.

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close