Antena 3 CNN Actualitate ANTENA3.RO LIVE. Cum funcționează platforma integrată pentru bilete la teatru, cu Tiberiu Mercurian și Maria Coman

ANTENA3.RO LIVE. Cum funcționează platforma integrată pentru bilete la teatru, cu Tiberiu Mercurian și Maria Coman

Maria Coman a vorbit cu Tiberiu Mercurian despre cum funcționează platforma integrată pentru bilete la teatru.

ANTENA3.RO LIVE. Cum funcționează platforma integrată pentru bilete la teatru, cu Tiberiu Mercurian și Maria Coman
de Maria Coman    |    01 Oct 2020   •   10:03

Tiberiu Mercurian, unul dintre initiatorii Theatrum, a vorbit cu Maria Coman despre cum funcţionează mult aşteptata plarformă, unde iubitorii de spectacole pot găsi informaţii despre cele mai recente piese.

''Managerii din zona culturală sunt mai degrabă nişte autodidacţi. Sunt multe servicii lipsă în România. Dacă e să ne uităm la numărul de teatre din Londra sau Paris, e incomparabil cu ce se întâmplă la noi. Vorbim de o revenire a teatrului, de 20 de ani încoace. Suntem într-un prim proces de evoluţie şi aşa apar tot felul de servicii. Turismul cultural e un fenomen. Oamenii îşi planifică concedii în funcţii şi de evenimentele culturale. A fost o ambiţie de a noastră să atragem toate teatrele din România. Plaforma noastră vine cu două nevoi. Din partea publicului şi din partea teatrelor. Nu există modalităţi de promovare a teatrelor şi noi venim în întâmpinarea lor.

Ce înseamnă platforma?

Ziua, orașul, ora de desfășurare a spectacolelor, teatrul. Cei care își crează un cont pot opta pentru actroul preferat, iar platforma îl anunță despre spectacolele în care va apărea. În aplicație se găsește totul despre teatru.

Noi vrem să fim independenți. Noi suntem un furnizor de servicii care informează oamenii, fără recomandări.

Ați vrea să mai aduceți și alte instituții de teatru acolo?

Am ales teatru pentru că este forma cea mai reprezentativă cu cel mai numeros public, după cinematograf. Între 300 și 350 000 de oameni care merg la teatru pe lună, asta la nivel declarativ. La trei luni sunt 700, 1 milion de spectatori care se duc la teatru.

Craiova are unul dintre cele mai frumoase festivaluri. Mă refer la Shakespeare.

Noi publicăm exact atunci când sunt anunțate spectacole.

Ideea site-ului a venit anul trecut, iar când a venit pandemia era deja foarte avansat. Publicul dornic de spectacole nu avea cum să cunoască. Acum nu mai este greu.

Noi am lansat în undercloud campania de promovare masivă şi vom continua din această toamnă. Lumea a venit la spectacole şi astă vară. E nevoie de frumos.

Există puţine lucruri certe, dar un lucru e sigur. Sectorul cultural este foarte afectat. Condiţiile de joc sunt grele. Sectorul independent este lovit foarte tare.

Au existat discuţii cu statul?

Da, la undercloud a fost și ministrul Culturii și am prezentat problemele cu care ne confruntăm. Industria se mișca cumva. Marea majoritatea a artiștilor nu au o sursă de venit. Nu joacă, nu mănâncă. Nu sunt protejați. Nu știu cum să răspund la întrebare. Fiecare se descurcă așa cum poate. Mulți au făcut spectacole în obline. Toate spectacolele care au apărut în anii nu au fost gândite pentru a apărea online. Teatrul tv este o altă formă de exprimare artistică. E o altă meserie.

Mai există un deserviciu al teatrului în pandemie: difuzarea gratis. După ce au fost festivaluri gratis, e foarte greu acum să te duci la om și să spui să plătească. Oamenii se vor obișnui greu să scoată bani din buzunar. Și în cinematografie e la fel.

Industria se va dezolta și adapta singură. Știu din cercul de prieteni că producătorii lucrează la variante și alternative.

Nu se cumpără bilete de pe platforma noastră. Ne vom adresa publicului care își dorește teatru și cei care folosesc zona digitală. Publicul care este prezent în online este publicul nostru țintă, 18-35 de ani. Există curiozitate specifică tinereții. Sunt curioși să vadă forme noi de exprimare, metode noi.

Teatru este despre experiență, emoție și atunci oamenii caută aceste lucruri. La vârstele tinere, cu atât mai mult. Este firesc ca tinerii să vină tot mai mult către teatru. Eu mă ocup de zona evenimentelor culturale de opt ani. Există curiozitatea și disponibilitatea de a vedea lucruri noi!

theatrum.ro este platforma unde puteți afla totul despre teatru!

Antena 3 a lansat proiectul: “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

×
Subiecte în articol: Maria Coman tiberiu mercurian
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close