Antena 3 CNN Actualitate ANTENA3.RO LIVE. Cardiologul Silviu Ionel Dumitrescu, sfaturi pentru pacienții cu boli cardiovasculare în perioada pandemiei

ANTENA3.RO LIVE. Cardiologul Silviu Ionel Dumitrescu, sfaturi pentru pacienții cu boli cardiovasculare în perioada pandemiei

Cardiologul Silviu Ionel Dumitrescu vine la Antena3.ro LIVE cu Maria Coman să vorbească despre pacienții cu afecțiuni cardiovasculare și cum au fost și sunt, în continuare, afectați de perioada pandemiei de coronavirus.

ANTENA3.RO LIVE. Cardiologul Silviu Ionel Dumitrescu, sfaturi pentru pacienții cu boli cardiovasculare în perioada pandemiei
de Maria Coman    |    03 Sep 2020   •   13:00

O jumătate de an de pandemie în România, aproape. O jumătate de an în care am vorbit mult despre sănătate și spitale, mai puțin însă despre oameni.

La început bolnavii cronici s-au ferit să meargă la consultațiile obișnuite, situația unora s-a agravat. În România, peste 60% dintre decese sunt provocate de bolile cardiovasculare, așa că astăzi, la Antena 3 Live, cardiologul Silviu Ionel Dumitrescu vorbeşte despre pacienții cu aceste afecțiuni și despre ce trebuie să știe aceștia în perioada pandemiei.

Pentru că nu se va opri aici, probabil și toamna va fi un sezon complicat, așa că e bine să ne pregatim din timp.

''Numarul de accidente vasculare cerebrale in perioada pandemiei a crescut mult, de aceea am introdus tratamentul cu anticoagulant. Nu stim suficient, pentru ca vedem o rata de mortalitate mare la noi in tara comparativ cu rata europeana. Pacientii pot face complicati grave care nu pot fi stapanite. Pacientii cu COVID au risc de tromboze si asta duce la evolutie nefavorabila. Tratamentul anticoagulant a devenit o rutina si mortalitatea a inceput sa scada.

Mortalitatea este un lucru care tine si de tulpinile virale si de reactivitatea populatiei noastre. Poate sa fie si o problema de Terapie Intensiva. Nu suntem o tara cu o experientea bine definita in acest domeniu. Tarile ca Spania si Italia au invatat din asta. Este o boala noua pe care inveti sa o tratezi. Nu trebuie sa blamam pe mine. Nu doar pacientii cu comorbiditati evolueaza nefavorabil. Comorbiditati sunt si celelalte afetiuni concomitent cu o boala. Sa presuspunem un pacient cu COVID si un pacient cu afectiuni cardiovasculare si are si obezitate. El poate sa traiasca mult daca se ingrijeste. Cand face COVID are un risc ca evolutia lui sa nu fie buna. Obezitatea constituie un factor de risc.

Maria: La ce sa ne asteptam la toamna?

Sezonul rece creste afectiunile cardiologice. Sunt mai multe infarcte. Oamenii mananca mai sarat si nu mai respecta regula unui regim alimentar si insuficienta cardiaca se decompenseaza. Nu are cum sa aduca lucruri mai bune. Actul medical s-a modificat. Pacientul se teme sa ajunga la spital. Ajunge doar daca este in situatie grava. In spital exista teama de infectare. Nu trebuie sa uitam ca si personalul medical se teme sa nu se infecteze. Suntem intr-o crestere constanta. Trebuie sa fim prundenti la nivelul factorilor de decizie. Exista o presiune foarte mare pe intreg corpul medical. Ar trebui sa faceti mai mult pentru a sterge aceasta stigma medicala. Ma refer la faptul ca cine are COVID are tendinta de a nici rosti numele acestei boli. Eu am avut aceasta boala. Sunt pacienti care spun ca parca ar fi avut ciuma. Cel care e bonav, cumva e invinovatit ca s-a imbolnavit. Invariabil vom avea oameni care se vor indoi ca o particula pe care nu o vezi este rolul unei conspiratii uriase.

Maria: Cum va fi cand vor incepe scolile?

Cred ca va fi foarte complicat cand vor incepe scolile! Nu cred ca se vor respecta acele reguli strice. Nu cred ca atunci cand se vor revedea nu se vor imbratisa nu vor pastra distantarea. Vor pune mastile pe urechi, pe cap. Sunt copii!

Inceperea scolii va genera un numar mare de infectari. Mersul fizic la scoala transforma copii in vectori de transmitere a bolii. Bunicii se vor imbolnavi. E un lucru logic si trebuie sa ii protejam. Nu putem sa luam nimic pentru a ne proteja, nici macar vitamina C. Nu exista medicamente minune. Este bine sa ne crestem imunitatea, da. Un stil de viata sanatos, o alimentatie sanatoasa, genele, modeleaza imunitatea buna. Nu avem o solutie miraculoasa prin care se ne protejam de COVID.

Imunitatea se dobandeste cand oamenii au avut boala, dar si cand va aparea vaccinul. O pandemie se termina atunci cand oamenii se vor imuniza si pacientii nu vor mai transmite. Virusul se transmite foarte usor. Va trebui sa ne obisnuim cu masca si ca nu putem sa ne vedem cu toti prietenii. Va mai dura. Trebuie sa regandim o multime de lucruri. Scoala trebuie regandita. Va trebui sa folosim scoala online. Sa ne gandim la telemunca. Se regandeste acest concept. Sunt o multime de mecanisme care trebuie regandite.

Stim ca ne putem proteja purtand masca. Asta este un lucru foarte important. Putem sa infectam si din magazin, autobuz. Atata vreme cat ne dezinfectam mainile, nu este nevoie sa purtam manusi. Daca toata lumea poarta masca in autobuz, riscul de transmitere este mic. Daca cineva o poarta sub nas, rade, stranuta, iar altcineva bea o gura de apa, probablitatea de infectare este mare!''

Antena 3 a lansat un nou proiect: “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Emisiunea are loc în fiecare joi, de la ora 15:00 LIVE pe antena3.ro şi pe https://www.facebook.com/Antena3Romania/.

Arhiva emisiunilor poate fi găsită pe pagina de Youtube/antena3.ro.

×
Subiecte în articol: antena3.ro LIVE
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close