Antena 3 CNN Actualitate Amenzi record pentru părinții care refuză să-și vaccineze copiii. Sancțiuni și pentru medici, în forma finală a proiectului Legii vaccinării

Amenzi record pentru părinții care refuză să-și vaccineze copiii. Sancțiuni și pentru medici, în forma finală a proiectului Legii vaccinării

Amenzi record pentru părinții care refuză să-și vaccineze copiii. Sancțiuni și pentru medici, în forma finală a proiectului Legii vaccinării
29 Iul 2017   •   11:25

Părinţii care refuză să îşi vaccineze copiii după ce vor fi informaţi despre riscuri vor primi avertismente şi apoi amenzi care pot ajunge la 10 mii de lei. Sunt prevederi din forma finală a proiectului pe care TVR a obţinut-o în exclusivitate, potrivit stiri.tvr.ro.

Aceleaşi pedepse sunt prevăzute şi pentru medici şi instituţiile statului dacă nu respectă legea vaccinării care intră în vigoare în 2019.

Potrivit TVR, devin obligatorii la întrarea în colectivitate vaccinurile care îi protejează pe copii împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

La înscrierea copiilor în creşă, grădiniţă sau şcoală, părinţii vor fi trebui să prezinte adeverinţe care să arate dacă cei mici au fost sau nu imunizati. Dacă există contraindicații la vaccinare, părintele trebuie să aducă o scutire emisă de Comisia Judeţeană de Vaccinare. Iar pentru cei care nu au probleme medicale, un calendar de recuperare.

În cazul părinţilor care nu aduc adeverințe, conducerea şcolii va sesiza Comisia Judeţeană de Vaccinare.

Contactat telefonic la News Magazine, Vasile Barbu, președintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, susține că aceste amenzi nu vor rezolva problema vaccinării. 

Mai mult, acesta consideră că prevederea nu va trece de Curtea Constituțională, căci ea încalcă drepturile omului.

În opinia lui Vasile Barbu, educația și informarea corectă pot duce la responsabilizarea părinților cu până la 95 la sută, față de situația actuală.

Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacientilor susține că anumite prevederi din Legea vaccinării sunt benefice, iar ele trebuie puse în aplicare.

×
Subiecte în articol: medic
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close