Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Darie a încetat din viață. Drama neștiută a regizorului de talie internațională

Alexandru Darie a încetat din viață. Drama neștiută a regizorului de talie internațională

Alexandru Darie a încetat din viață. Drama neștiută a regizorului de talie internațională
Sursa foto: sursă: foto.agerpres.ro
18 Sep 2019   •   16:45

Alexandru Darie a fost  un nume celebru în peisajul teatral contemporan, un spirit viu care s-a impus în lumea artistică de peste trei decenii prin creaţii de anvergură, apreciate la superlativ în ţară şi în străinătate.

Din nefericire, Alexandru (Ducu) Darie s-a stins din viață la vârsta de 60 de ani, miercuri. Fiul actorului Iurie Darie era internat de aproape două săptămâni la Terapie Intensivă la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, deoare regizorul avea probleme grave la ficat.

Alexandru Darie suferea de ciroză şi era pe listele de transplant hepatic, iar în ultimele luni starea sa de sănătate s-a agravat. 

Regizorul de teatru Alexandru (Ducu) Darie s-a născut la 15 iunie 1959, la Bucureşti, în familia actorilor Iurie Darie şi Consuela Roşu.

A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică 'I. L. Caragiale" din Bucureşti, Facultatea de Regie de Teatru, Film şi Televiziune, în anul 1983.

Încă din timpul studenţiei, ca regizor al spectacolului 'Paracliserul' de Marin Sorescu, a fost răsplătit cu Marele Premiu pentru cea mai bună producţie la Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru "Jacques Lecoq", Riccione, Italia (1981).

Printre spectacolele regizate de Alexandru Darie se numără 'Visul unei nopţi de vară' de William Shakespeare, spectacol distins cu premiile pentru cel mai bun regizor şi cele mai bune costume la prima ediţie a Festivalului Naţional de Teatru 'I. L. Caragiale". Cu acest spectacol a fost invitat, în anul 1991, de London International Festival of Theatre, susţinând, împreună cu trupa Teatrului de Comedie, un turneu în Marea Britanie.

Ca regizor artistic la Teatrul Bulandra, unde s-a angajat în anul 2002, a regizat 'Poveste de iarnă' de Shakespeare (1994), care s-a jucat cu succes la Globe Theatre Tokio, participând şi la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (Milano), spectacol distins cu premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru - secţia română. Piesa lui Anton Cehov 'Trei surori', montată în ianuarie 1995, a obţinut Premiul Asociaţiei Criticilor de Teatru - secţia română pentru cel mai bun spectacol şi Premiul UNITER pentru cel mai bun regizor şi a reprezentat Teatrul Bulandra la cea de a cincea ediţie a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa - Cracovia 1996.

În Japonia, regizorul a montat 'Omul cel bun din Seciuan' de Bertolt Brecht (Ghinza Season Theatre din Tokio, 1996) şi 'Macbeth' de William Shakespeare.

În 2009, a fost în turneu în Japonia (la Teatrul Kinokunya din Tokyo) cu 'Anatomie. Titus. Căderea Romei' de Heiner Muller, iar în 2010, în China (în cadrul Pavilionului României la Expoziţia Mondială de la Shanghai) cu piesa 'The Line. Oraşul încotro?'. În anul 2012, a participat la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa de la Moscova (la Maly Teatr), cu 'Însemnările unui necunoscut' după F.M. Dostoievski.

Din 2002 a fost director al Teatrului "Bulandra" din Bucureşti, iar în perioada 2006 - 2011 a fost preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa.

Alexandru Darie a fost decorat cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Ofiţer, conferit de preşedintele României, cu Ordinul "Steaua Solidarităţii Italiene" în grad de Cavaler şi cu gradul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor acordat la iniţiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: regizor Iurie Darie
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close