Antena 3 CNN Actualitate Acte necesare pentru obținerea pașaportului în 2023. Timpul de așteptare pentru eliberarea documentului

Acte necesare pentru obținerea pașaportului în 2023. Timpul de așteptare pentru eliberarea documentului

De cele mai multe ori, obținerea pașaportului devine o mare problemă, mai ales când nu știm ce acte sunt necesare pentru eliberarea acestui document.

Acte necesare pentru obținerea pașaportului în 2023. Timpul de așteptare pentru eliberarea documentului
Sursa foto: Shutterstock
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Sep 2023   •   06:00

În acest an, milioane de români și-au petrecut vacanța de vară în străinătate, iar mulți dintre ei au ales țări pentru care era necesar pașaportul.

În acest caz, românii care au fost nevoiți să-și facă pașaportul  s-au lovit de anumiți pași pe care îi aveau de îndeplinit, fiind necesare mai multe documente.

Astfel, în 2023, cei care vor să obțină un pașaport trebuie să se prezinte cartea de identitate, certificatul de naştere, mai ales dacă există un buletin provizoriu, paşaportul anterior, dacă acesta există, dar şi documentul prin care se face dovada achitării contravalorii paşaportului.

Situaţia se complică dacă vorbim despre un paşaport pentru un minor care a împlinit sau nu a împlinit 14 ani şi care are domiciliul în România.

Citește și: Surse: Comisia Europeană dă undă verde pentru majorarea pensiilor. Condiţiile puse de cei de la Bruxelles

De asemenea, pentru eliberarea pașaportului trebuie să fie achitată și o taxă, indiferent dacă vorbim despre un paşaport pentru o persoană care are sub sau peste 12 ani, suma fiind cuprinsă între 234 şi 258 de lei.

Cozile interminabile pot fi evitate printr-o programare online, însă este important de știut că orice întârziere poate conduce la pierderea programării.

Pentru obţinerea unui paşaport românesc se lucrează, în țară, strict cu Serviciul public comunitar de paşapoarte, iar în străinătate, cu misiunile diplomatice sau cu oficiile consulare ale României.

Paşaportul se obţine, de cele mai multe ori, în cinci zile lucrătoare de la depunerea cererii în ţară, în 45 de zile lucrătoare de la depunerea cererii într-o ţară membră a Uniunii Europene sau în 60 de zile lucrătoare de la depunerea cererii într-o ţară din afara Uniunii Europene, potrivit observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: pasaport documente
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close