Antena 3 CNN Actualitate A opta zi de proteste ale fermierilor și transportatorilor: Trafic restricționat în Vama Siret și Afumați

A opta zi de proteste ale fermierilor și transportatorilor: Trafic restricționat în Vama Siret și Afumați

Este a opta zi de proteste ale fermierilor și transportatorilor. Traficul rutier este restricționat în Afumați, unde banda 1 a sensului de mers către București este ocupată de autovehicule parcate, precum și în Vama Siret, unde sensul de ieșire din țară este ocupat de autovehiculele protestatarilor.

A opta zi de proteste ale fermierilor și transportatorilor: Trafic restricționat în Vama Siret și Afumați
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    17 Ian 2024   •   08:17

Update 10:00 "Cu privire la manifestarea spontană de protest a fermierilor/transportatorilor din județul Suceava, la aproximativ 2 km de Punctul de Trecere a Frontierei Siret, sunt prezente 52 de tractoare, 6 tiruri, 15 autoturisme și aproximativ 100 de persoane.", a transmis Jandarmeria Suceava.

Începând cu ora 09:30, în vederea fluidizării traficului, s-a dispus începerea activității de procesare a tirurilor din orașul Siret către Ucraina. În acest sens, în coloană de câte zece, tirurile se deplasează către Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

Știrea inițială: Fermierii şi transportatorii nu vor să renunţe la proteste, chiar dacă guvernanţii le-au promis că le vor îndeplini solicitările. Protestatarii au întocmit o nouă listă de revendicări, mult mai lungă, şi cer, printre altele, mai puţini parlamentari şi oprirea finanţărilor pentru partide.

Mii de oameni au defilat şi aseară cu utilajele în toate oraşele din ţară. În plus, Vama Siret este blocată de 3 zile. Protestatarii nu le mai permit accesul în ţară şoferilor ucraineni.

În Afumați, Punctul de Întâlnire din aceste zile pentru protestatari, se anunță o noua zi tensionată. Zeci de camioane și tractoare sunt acolo de mai bine de o săptămână. Oamenii dorm în camioane.

"În ceea ce privește situația protestelor transportatorilor/ferierilor, traficul rutier este restricționat în 2 județe - Ilfov: DN 2 – Afumați, unde banda 1 a sensului de mers către capitală este ocupată de autovehicule parcate, circulația desfășurându-se pe banda nr. 2, precum și în Suceava, DN 2 – Vama Siret, unde sensul de ieșire din țară este ocupat de autovehicule protestatarilor, circulația desfășurându-se pe un singur fir, alternativă pentru ambele direcții", anunță Centrul Infotrafic.

Potrivit sursei citate, miercuri dimineață, la ora 06.45, nu sunt înregistrate autostrăzi sau drumuri naționale cu circulația oprită ca urmare a condițiilor meteorologice sau din cauza vreunui eveniment rutier.

La nivel național, cât și pe arterele rutiere principale, se circulă în general pe un carosabil uscat, vizibilitatea este bună, iar valorile de trafic sunt normale.

Revendicările protestatarilor din transporturi și agricultură

Fermierii și transportatorii nu renunță la protest! 76 de revendicări au trimis Guvernului, iar lista rămâne deschisa, au transmis reprezentanții protestatarilor. Vor RCA mai mic, recuperarea accizei la carburanți și normă de hrană.

Protestatarii din stradă sunt nemulțumiți și de faptul că, la negocierile cu ministerele de resort, au fost chemate asociațiile de profil, nu cei care se află în stradă.

Revendicări:

* Recunoașterea transportului rutier drept sector economic strategic

* Diminuarea RCA la 5.000 de lei

* Audierea ASF privind costurile componentei RCA

* Posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil

* Introducerea unei alocaţii de hrană pentru lucrătorii detaşaţi, neimpozabilă

* Scurtarea timpilor de trecere a frontierei

* Efectuarea plații primei RCA în rate

* Reducerea cu 50% a impozitului pe venit a salariaților din agricultură

* Eliminarea programului E-Factura pana la nivelul de 1.000.000 EUR cifra de afaceri

* Eliminare accizei la motorina folosită în agricultură direct de la pompă

* Crearea unui pachet de ajutor pentru fermierii care doresc să achiziționeze terenuri/ferme

* Credite garantate prin FGCR pentru fermieri

* Revenirea la planul ca amenzile sa fie plătite 1/2 si 15 zile de plată

* Scoaterea finanțării partidelor politice de la bugetul de stat

* Respectarea referendumului privitor la reducerea numărului de parlamentari

* Rectificarea legii vânătorii prin obligativitatea apartenenței la o asociație de vânătoare

* Emiterea unei legi a "ursului"

×
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close