Antena 3 CNN Actualitate Condamnare la 27 de ani de închisoare pentru românul vinovat de moartea celor 39 de vietnamez sufocați în „camionul groazei”

Condamnare la 27 de ani de închisoare pentru românul vinovat de moartea celor 39 de vietnamez sufocați în „camionul groazei”

Românul implicat în moartea a 39 de imigranți vietnamezi, găsiți sufocați într-un camion frigorific, a fost condamnat la 27 de ani de închisoare de un tribunal din Londra. Dintre cei patru bărbați condamnați vineri în proces, la pedepse cuprinse între 13 și 27 de ani de închisoare, românul a primit cea mai mare pedeapsă.

Condamnare la 27 de ani de închisoare pentru românul vinovat de moartea celor 39 de vietnamez sufocați în „camionul groazei”
Sursa foto: BBC
de Mia Lungu    |    22 Ian 2021   •   20:38

Gheorghe Nica, în vârstă de 43 de ani, cu dublă cetățenie română și britanică, a fost găsit vinovat de omuciderea a 39 de bărbați, femei și copii de origine vietnameză, ale căror trupuri au fost descoperite într-un container în octombrie 2019, în Londra.

Nica, cel care a coordonat operațiunea, a recunoscut în fața instanței că a luat parte la transporturile ilegale în primele două curse, din 11 și 18 octombrie 2019, însă insistă că în cea de a treia, care s-a soldat cu moartea vietnamezilor, nu a fost implicat și nu știa că în container se află oameni, ci credea că e este un transport de țigări.

Înainte să moară, aceștia au încercat să sune la serviciul de urgență din Vietnam pentru a li se oferi ajutor. Potrivit anchetatorilor, temperatura din interiorul containerului a trecut de 38,5 grade Celsius ceea ce a dus la moartea tuturor persoanelor aflate în camion prin asfixiere și hipertermie sau supraîncălzire.

Imigranții vietnamezi sufocați în camionul frigorific aveau vârste cuprinse între 15 și 44 de ani

Principalii doi acuzați, Ronan Hughes, un transportator rutier de 41 de ani, și Gheorghe Nica, acuzați că au fost organizatorii traficului de persoane, au fost condamnați la 20 și, respectiv, 27 de ani de închisoare pentru omor din culpă și trafic de migranți.

Alți doi șoferi au fost condamnați la 13 ani și opt luni de închisoare și 18 ani de închisoare.

Cadavrele a 39 de oameni, printre care 8 femei și doi adolescenți de 15 ani, au fost găsite la bordul unei remorci în zona industrială Grays, din estul Londrei. Containerul provenea din portul belgian Zeebrugge.

Multe dintre victimele tragediei proveneau dintr-o regiune săracă din centrul Vietnamului, unde familiile acumulează datorii de mii de dolari pentru a-și trimite pe căi clandestine un membru în Marea Britanie, în speranța că acesta va găsi un loc de muncă bine remunerat.

„Mami, iartă-mă! Mor, nu pot respira!” Ultimul mesaj al unei tinere care s-ar fi aflat în camionul frigorific descoperit în Marea Britanie

Ultimul mesaj al unei tinere din Vietnam, trimis mamei sale, arată tragedia prin care au trecut cei 39 de imigranți care au murit în camionul frigorific descoperit în Marea Britanie. 

Pham Tra My, 26, despre care se crede că se află printre cele 39 de cadavre, i-a trimis mamei sale o serie de mesaje cutremurătoare, scriindu-i că „va muri curând fiindcă nu mai poate respira”. Mesajul a fost trimis, marți, cu două ore înainte ca autoutilitara să fie descoperită în Essex, scria Daily Mail la acea vreme.

„Îmi pare rău, mamă. Călătoria mea peste graniță nu a avut succes. Te iubesc atât de mult. Mor fiindcă nu mai pot respira”.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close