Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Muncii: Rata şomajului a început să scadă în august

Ministrul Muncii: Rata şomajului a început să scadă în august

Ministrul Muncii: Rata şomajului a început să scadă în august
de M.T.    |    26 Aug 2013   •   22:43

Rata şomajului a început să scadă în luna august, în condiţiile în care 1.000 de absolvenţi au fost deja încadraţi, a declarat, luni, în emisiunea "100 de minute" de la Antena 3, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

„Este posibil ca în luna iulie şomajul să crească şi pe metoda ESA aşa cum a crescut şi şomajul pe care îl urmăreşte agenţia noastră de şomaj, pentru că în lunile iunie şi iulie se înscriu la şomaj toţi absolvenţii care nu au luat bacalaureatul şi bineînţeles că nici nu-şi găsesc a doua zi un loc de muncă”, a explicat Mariana Câmpeanu.

„Dacă rata şomajului a fost 7,6% în iunie, este posibil ca în luna iulie, cu intrarea a circa 40.000 tineri absolvenţi în şomaj, să crească puţin, dar vă spun că din august a început să scadă pentru că au şi început să crească angajările. 1.000 de absolvenţi au fost încadraţi”, a continuat ministrul Muncii.

Declaraţiile vin în contextul în care preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că cifra şomajului pe luna iulie ar putea atinge 8% pe măsurători ESA, prag pe care şeful statului l-a considerat „extrem de riscant”.

Mariana Câmpeanu a spus că cifrele pe ESA sunt diferite de cifrele de şomaj ale agenţiei româneşti de profil şi, în general, sunt mai mari cu două-trei procente, pentru că iau în calcul şi persoanele în căutare de lucru şi disponibile a accepta în următoarele două săptămâni un loc de muncă.

„Până la data de 25 august vă spun că şomajul e în scădere pe metoda pe care o foloseşte agenţia naţională de şomaj şi probabil că va fi şi pe metoda ESA în august', a subliniat Câmpeanu.

Referitor la afirmaţia lui Traian Băsescu potrivit căreia cifra de 8% pentru şomaj nu a fost înregistrată nici în perioada de criză, ministrul Muncii a arătat că, în anul 2010, şomajul a fost de 8,12%, 8,36% sau chiar 8,39% după metoda înregistrată de agenţia românească de ocupare a forţei de muncă, deci undeva în jur de 10% după ESA.

×
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close