Antena 3 CNN Actualitate La ordinea zilei: Neregulile penale de la ANRP în perioada 2009 - 2011. Topul profitorilor drepturilor litigioase

La ordinea zilei: Neregulile penale de la ANRP în perioada 2009 - 2011. Topul profitorilor drepturilor litigioase

La ordinea zilei: Neregulile penale de la ANRP în perioada 2009 - 2011. Topul profitorilor drepturilor litigioase
17 Dec 2014   •   19:28

Dana Grecu a prezentat, în ediţia de miercuri a emisiunii "La ordinea zilei", un raport al Curţii de Conturi în care sunt constatate neregulile penale de la ANRP, în perioada 2009 - 2011.

"ANRP a validat, pentru aceeaşi persoană, mai multe hotărâri ale Comisiilor Judeţene şi a Municipiului Bucureşti pentru acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar, a emis mai multe decizii de validare şi a efectuat plăţi multiple către persoane care nu aveau certificate de moştenitor. Bugetul statului a fost prejudiciat în felul acesta cu peste 2 miliarde de lei", se arată în raportul Curţii de Conturi.

"Cel mai flagrant caz este cel al Hrisaidei Pasa, Mihai Stere, Gheorghe Mihale şi Mihai Steru. Deşi nu au legături de rudenie, toţi patru au pretins că sunt unici moştenitori ai lui Nicolae Steru, despre care au pretins că este bunicul lor", se mai arată în raportul citat.

"Descoperirea e şocantă pentru că ea există într-un document oficial al unei instituţii a statului, la care bănuiesc că aveau acces toate celelalte instituţii ale statului, care se ocupă cu verificarea, controlul, recuperarea şi pedepsirea vinovaţilor. Nu au văzut-o cum nu au văzut nici dezvăluirile de presă", a comentat realizatorul emisiunii "Secvenţial", Adrian Ursu.

Mai mult, potrivit aceluiaşi raport, controalele derulate la ANRP au scos la iveală faptul că 80% dintre dosarele soluţionate de autoritatea de despăgubire nu aveau ataşate certificatele de moştenitor, adică tocmai actele care dovedesc că persoanele respective aveau dreptul să primească despăgubiri, iar aproape 700 de dosare au fost supraevaluate, ceea ce a permis ca titulatii să încaseze despăgubiri mai mari decât li se cuveneau.

Topul profitorilor drepturilor litigioase


×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close