Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Tratamentul fumătorilor, gaură în bugetul Sănătăţii. 1,2 MILIARDE de lei anual merg la tratarea celor îmbolnăviţi din cauza tutunului

Tratamentul fumătorilor, gaură în bugetul Sănătăţii. 1,2 MILIARDE de lei anual merg la tratarea celor îmbolnăviţi din cauza tutunului

Tratamentul fumătorilor, gaură în bugetul Sănătăţii. 1,2 MILIARDE de lei anual merg la tratarea celor îmbolnăviţi din cauza tutunului
de O.P.    |    23 Oct 2014   •   06:13

Fumătorii fac gaură în bugetul sănătaţii de peste 1,2 miliarde de lei anual. Atât cheltuie statul pentru tratamentul bolilor de care suferă românii care fumează. În timp ce din taxa de viciu încasează cu 100 de milioane de lei mai puţin.

Datele oficiale arată că doar în anul 2012 peste 467 de mii de români au primit tratament pentru bolile provocate de fumat. Dintre aceştia, peste 125 de mii erau bolnavi doar din cauza tutunului.

Fumatul face gaură în bugetul de stat, arată primul studiu cu privire la costurile tratamentelor fumătorilor.

Banii puteau fi folosiţi în alte scopuri, dacă s-ar fi luat la timp deciziile potrivite.

În plus, statul încasează taxa de viciu doar de la cei care fumează ţigări cu timbru. Evaziunea fiscală, anual, ajunge la 400 de milioane de lei şi include şi contrabanda cu ţigări.

O gaură de 100 de milioane de lei care ar putea fi explicată simplu: oamenii fumează, dar statul nu încasează. Ţigările fără timbru înseamnă mai puţini bani la bugetul sănătăţii.

Cancerul, bolile cardio-vasculare, bolile respiratorii sau tuberculoza sunt doar o parte din afecţiunile cu care ajung în spitale fumătorii înrăiţi.

În România sunt aproximativ 5 milioane de fumători. .

×
Subiecte în articol: fumat tutun fumatori
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close