Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă OMS, în alertă. 1,5 milioane de oameni, ucişi de această boală: "Nu mai răspunde la tratament"

OMS, în alertă. 1,5 milioane de oameni, ucişi de această boală: "Nu mai răspunde la tratament"

OMS, în alertă. 1,5 milioane de oameni, ucişi de această boală: "Nu mai răspunde la tratament"
de O.P.    |    24 Oct 2014   •   08:57

Numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză provocate de tulpini ale bacilului Koch rezistente la tratamentele standard cu antibiotice se menține la un nivel de criză, fiind semnalate numeroase noi cazuri în cursul anului trecut, iar diferite forme ale acestei boli au ucis în 2013 aproximativ 1,5 milioane de oameni, conform unui raport dat publicității miercuri de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), transmite Reuters.

Emergența tulpinilor de Mycobacterium tuberculosis (bacteria care provoacă tuberculoza) rezistente la medicamente este legată de greșelile de tratament — fie pacienții primesc o medicație greșită, fie primesc alte doze de medicamente decât cele optime, fie pacienții renunță la medicație înainte de încheierea tratamentului, considerându-se deja vindecați.

Aproximativ 9 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză în cursul anului trecut, iar 3,5% dintre aceștia au contractat o variantă a bolii care este rezistentă la anumite tipuri de medicație — cazuri mult mai dificil de tratat și care au o rată de vindecare mult mai mică.

"În unele regiuni se manifestă epidemii severe, în special în Europa de Est și în Asia Centrală", iar în numeroase zone rata de succes a tratamentelor aplicate este "alarmant de mică", se mai arată în raportul OMS.

Mai mult decât atât, îmbolnăvirile de tuberculoză extensiv-rezistentă (XDR-TB), care este cea mai dificil de tratat și cea mai costisitoare de tratat formă de tuberculoză (depășind chiar și variantele de tuberculoză multi-drog rezistentă — MDR-TB), au fost semnalate în 100 de țări.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close