Antena 3 CNN Externe "Următoarea oprire: Bucureşti". Un nou documentar despre români, difuzat de televiziunea publică spaniolă

"Următoarea oprire: Bucureşti". Un nou documentar despre români, difuzat de televiziunea publică spaniolă

"Următoarea oprire: Bucureşti". Un nou documentar despre români, difuzat de televiziunea publică spaniolă
06 Mar 2015   •   13:18

O echipă a televiziunii spaniole TVE a venit în România pentru a face un reportaj despre emigranţii români întorşi acasă după ce criza economică a afectat Spania. Materialul denumit "Următoarea oprire: Bucureşti" a fost difuzat joi seară pe canalul 2 al televiziunii publice spaniole.

"La 25 de ani de la îndepărtarea de la putere a lui Nicolae Ceauşescu, românii, care au trăit o lungă perioadă de tranziţie politică şi economică, şi-au manifestat respingerea faţă de corupţie, nemulţumirea faţă de instabilitatea politică şi aşteptările mai mari pentru ţară la alegerile prezidenţiale din noiembrie, încheiate cu un rezultat surpriză. Votul imigranţilor a fost decisiv pentru alegerea noului preşedinte, Klaus Iohannis, care reprezintă dorinţa de schimbare a majorităţii populaţiei", comentează postul de televiziune, în materialul de prezentare a reportajului.

Situaţia economică nefavorabilă din ţară a făcut ca mulţi români să îşi caute de lucru în alte ţări. După integrarea ţării în Uniunea Europeană, în 2007, numărul emigranţilor din România s-a triplat comparativ cu 2002, când eliminarea vizelor a facilitat emigraţia. Raportat la numărul de locuitori, România este ţara cu cel mai mare număr de emigranţi din lume, relatează jurnaliştii spanioli.

Decizia de a se întoarce în ţară a fost mai uşoară pentru cei care au reuşit să strângă bani în perioada petrecută în Spania. Unii dintre ei au început mici afaceri, precum restaurante cu mâncare italiană sau spaniolă. Gabi, proprietarul unui astfel de restaurant şi unul dintre personajele reportajului, susţine că nu îi lipsesc clienţii, inclusiv cei români, în pofida dificultăţilor economice (salariul minim este echivalentul a 215 euro pe lună în România).

Întoarcerea în ţara de origine este însă dificilă pentru mulţi adolescenţi. Echipa postului spaniol de televiziune a mers la un liceu din Bucureşti pentru a discuta cu elevii care au plecat din ţară la vârste mici. Ei mărturisesc că au pierdut contactul cu viaţa din România, cu prietenii lor şi se gândesc să se întoarcă în Spania la terminarea studiilor.

Jurnaliştii s-au întâlnit şi cu elevi care au crescut departe de părinţii lor, plecaţi la muncă în străinătate. UNICEF estimează că în România sunt 350.000 de astfel de copii.

Reportajul de la TVE vine după difuzarea unui alt material despre românii care au emigrat în Marea Britanie şi despre problemele cu care se confruntă aceştia. Documentarul "The Romanians Are Coming" ("Vin românii") a fost difuzat în mai multe episoade la Channel 4.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close