Antena 3 CNN Externe Un general american dă cărţile pe faţă. De ce a bombardat SUA spitalul din Kunduz

Un general american dă cărţile pe faţă. De ce a bombardat SUA spitalul din Kunduz

Un general american dă cărţile pe faţă. De ce a bombardat SUA spitalul din Kunduz
05 Oct 2015   •   18:45

Autorităţile afgane au solicitat raidul aerian american asupra spitalului din Kunduz, un bombardament soldat cu 23 de morţi, anunţă generalul John Campbell, comandantul forţelor americane din Afganistan, informează CNN.

"Forţele afgane au cerut un raid american asupra spitalului din Kunduz", a explicat generalul american.
"Am aflat că, pe 3 octombrie, forţele afgane au semnalat că erau atacate de talibani şi au cerut susţinerea forţelor americane", a precizat John Campbell.

"Raidul aerian a fost efectuat cu un avion american AC-130", a spus oficialul militar american.
 "Transmitem cele mai profunde condoleanţe", a adăugat John Campbell.
 
Armata afgană este implicată în confruntări cu insurgenţii talibani în provincia Kunduz, situată în nord-estul Afganistanului.
Spitalul din Kunduz administrat de organizaţia Medici fără Frontiere, vizat de un raid aerian american soldat cu 23 morţi, era o bază a insurgenţilor talibani, a acuzat guvernatorul provincial, Hamdullah Danishi.

"Spitalul administrat de organizaţia Medici fără Frontiere era o bază a rebelilor talibani, folosită pentru organizarea şi lansarea de atacuri", a declarat Hamdullah Danishi, guvernatorul provinciei Kunduz, situată în nord-estul Afganistanului.

"Pot spune cu certitudine de sută la sută că spitalul era folosit de talibani. Spitalul are o curte mare, iar talibanii erau acolo. Am tolerat ceva vreme atacurile care erau lansate de acolo cu armament uşor şi greu, acum s-a ripostat", afirmă Danishi.

Organizaţia Medici fără Frontiere a respins din nou, duminică, acuzaţiile privind prezenţa vreunui insurgent taliban în spital în momentul raidului aerian american, argumentând însă că, indiferent dacă ar fi fost rebeli în unitatea medicală, aceştia aveau statutul de pacienţi.

"Toate porţile curţii spitalului erau închise; nu era nimeni altcineva în afară de membri ai personalului şi pacienţi. Este important să se ţină cont de faptul că, potrivit legislaţiei umanitare, orice persoană rănită tratată într-un spital este considerată pacient, deci personal noncombatant, indiferent de ce parte a luptat anterior", a comunicat organizaţia umanitară internaţională.

De altfel, în urma incidentului, fundaţia Medici fără Frontiere a anunţat suspendarea activităţilor în oraşul Kunduz.
Cel puţin 23 de persoane au murit, iar alte 37 au fost rănite după ce aviaţia militară americană a bombardat, sâmbătă dimineaţă, un spital din oraşul afgan Kunduz administrat de organizaţia umanitară Medici fără Frontiere.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close