Antena 3 CNN Externe Rusia acuză: Sistemele antirachetă americane din România reprezintă o încălcare a Tratatului INF

Rusia acuză: Sistemele antirachetă americane din România reprezintă o încălcare a Tratatului INF

Rusia acuză: Sistemele antirachetă americane din România reprezintă o încălcare a Tratatului INF
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
30 Iul 2014   •   22:39

Reprezentanţii Ministerului rus de Externe susţin că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia ar putea fi o încălcare directă a Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF) şi că acuzaţiile Statelor Unite privind încălcarea de către Rusia a Acordului sunt lipsite de fundament.

"Acuzaţiile sunt lipsite de fundament, la fel ca toate celelalte acuzaţii făcute în ultima vreme de Washington la adresa Moscovei", a comunicat miercuri Ministerul rus de Externe, citat de Itar-Tass.

"Avem multe nemulţumiri faţă de Statele Unite privind acest Tratat. Acestea se referă la rachetele care au caracteristici tehnice similare cu cele ale rachetelor cu rază scurtă şi lungă de acţiune şi în legătură cu fabricarea de către americani a avioanelor militare fără pilot care intră în mod clar, conform Tratatului, la categoria rachete de croazieră", adaugă Ministerul rus de Externe.

Sistemele de tip MK 41 cu lansare verticală (echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) au fost în centrul atenţiei în ultima perioadă, în contextul în care Statele Unite intenţionează să le instaleze în Polonia şi România în cadrul sistemului antibalistic, explică Ministerul rus de Externe. "Aceste sisteme pot lansa rachete de croazieră cu rază medie, iar versiunea terestră poate fi fi considerată o încălcare directă a Tratatului INF", subliniază Moscova.

Oficialii americani au îndemnat marţi Rusia să distrugă armamentul interzis prin acordurile ratificate de Moscova, denunţând încălcarea de către partea rusă a Tratatului forţelor nucleare intermediare, datând din anul 1987. "Cerem Rusiei să respecte obligaţiile asumate prin acest tratat, să elimine armamentul interzis şi să demonstreze acest lucru", a declarat Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american. "Este o problemă foarte gravă" şi a fost evocată în trecut între Washington şi Moscova, a adăugat Psaki.

Acordul Forţelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988. Tratatul obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Rusia este acuzată că a testat o rachetă cu raza de acţiune de circa 1.000 de kilometri, dar care, modificată, poate atinge distanţa de 2.000-3.000 de kilometri.

×
Subiecte în articol: Rusia sistem antiracheta
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close