Antena 3 CNN Externe ONU acuză atât armata siriană cât și jihadiștii că au folosit arme chimice

ONU acuză atât armata siriană cât și jihadiștii că au folosit arme chimice

ONU acuză atât armata siriană cât și jihadiștii că au folosit arme chimice
de S.T.    |    25 Aug 2016   •   23:32

Un raport al ONU „menționează clar că regimul sirian și Daech (acronimul arab al grupării jihadiste Statul Islamic) au condus atacuri chimice în Siria” în anii 2014 și 2015, a declarat miercuri diplomatul Alexis Lamek, adjunctul reprezentantului permanent al Franței la ONU, citat de agențiile AFP și EFE.

Respectivul document, întocmit după un an de investigații, a fost transmis Consiliului de Securitate al ONU, căruia diplomatul francez i-a cerut „să-și asume responsabilități”, o aluzie la adoptarea de sancțiuni împotriva responsabililor acestor atacuri. Aceeași opinie a fost exprimată și de adjunctul reprezentantului permanent al Marii Britanii la ONU, Peter Wilson.

Investigația a fost realizată de un grup de 24 de experți mandatați de ONU, grup denumit Joint Investigative Mechanism — JIM (mecanismul comun de anchetă) și creat în comun de ONU și de Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) în august 2015, după atacurile cu clor asupra a trei sate siriene, soldate cu 13 morți.

Experții au analizat în mod special nouă cazuri de atacuri cu arme chimice, majoritatea atribuite de statele occidentale trupelor guvernamentale siriene.

Raportul întocmit de experții grupului JIM confirmă că armata siriană a executat două atacuri cu arme chimice împotriva localităților din provincia siriană Idlib, respectiv un atac cu clor la Talmenes, pe 21 aprilie 2014, și încă unul similar la Sarmin, pe 16 martie 2015. La rândul lor, jihadiștilor grupării Statul Islamic sunt menționați în raport ca autori ai unui atac cu gaz muștar în localitatea Marea, situată la circa 25 de kilometri nord de Alep.

Pentru celelalte șase atacuri puse de statele occidentale pe seama regimului de la Damasc experții internaționali nu au reușit să obțină „informații suficiente” sau acestea au fost contradictorii.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close