Antena 3 CNN Economic INCOME: Se apropie un nou val al crizei financiare

INCOME: Se apropie un nou val al crizei financiare

INCOME: Se apropie un nou val al crizei financiare
Sursa foto: Foto: Agerpre/EPA
29 Aug 2015   •   10:30

In luna iunie, dupa o crestere spectaculoasa de 150% intr-un singur an, bursa din China era inca cea mai performanta la nivel global. Si totusi, dupa un declin total de 30% inceput cu cateva saptamani in urma, bursa din Shanghai a incheiat ieri cea mai neagra saptamana din istoria recenta, tragand in jos si marile platforme financiare ale lumii precum Londra, Frankfurt sau New York. 

 
Pierderile cumulate inregistrate in cateva zile depasesc 5.000 de miliarde de dolari. 
 
Cauzele prabusirii sunt multiple. Dincolo de cele externe, precum conflictele curente sau turbulentele si nesiguranta create de Grecia, motivul intern e dat de cresterea sub asteptari a economiei chineze. Asta pentru ca tot ce e sub 8% crestere economica inseamna o veste proasta, nivelul de 8% fiind limita sub care incepe sa creasca somajul si sa apara disfunctionalitati economice. 
 
Iar prognozele FMI nu sunt deloc optimiste. Ritmul economiei chineze ar urma sa se situeze la 6,8% in 2015 si la 6,25% in 2016, conform fondului. Cauzele mai pot fi extinse cu volatilitatea excesiva dovedita de Shanghai si in trecut: lipsa de experienta a peste 80% dintre participantii la bursa chineza face un zvon, un semnal sa fie suficient pentru instalarea spiritului bursier de turma, amplificand astfel sentimentul de panica. 
 
Subiectul a fost dezbătut în ediţia de sâmbătă a emisiunii Income, realizată de Adrian Măniuţiu. 
 
Ioan Mihalachi, analist financiar român din Marea Britanie, a explicat, într-o intervenţie live, prin Skype, că ziua de 24 august a fost o zi tensionată, care a creat foarte multă panică în rândul burselor şi sistemelor financiare din lume.

 
"Din punct de vedere al burselor, ziua de 24, Black Monday, a fost o zi care a reamintit de zilele din 2007 - 2009. Unii investitori chiar au crezut că este vorba despre o nouă criză. Altfel, putem spune că a fost doar o simplă panică. Investitorii, crezând că se va întâmpla exact ceea ce s-a creat în perioada amintită, au început să vândă acţiunile cu risc, pentru a nu pierde tot portofoliul pe care îl aveau."
 
Totuşi, Mihalachi a explicat că încă nu este foarte clar dacă ne îndreptăm spre o nouă criză financiară sau dacă este vorba doar de o panică de moment.
 
"Nu se poate spune în acest moment că suntem într-o nouă criză financiară, dar putem spune că există un risc global. În septembrie va fi rata dobânzii din America, China a avut probleme grave la bursă, toate problemele din Europa, toate adunate vor arăta dacă ne îndreptăm spre o nouă criză sau dacă este doar o panică."
 

×
Subiecte în articol: Income cu Adrian Maniutiu
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close